SAVEZ PENZIONERA UPOZORIO FEDERALNE DELEGATE: Donošenjem zakona nanijela bi se ogromna šteta Federalnom zavodu PIO!

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić predložio je da se vanredno usklađivanje penzija odnosi i na penzije ostvarene na osnovu Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čemu se odlučno suprotstavio Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH.

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH na današnjoj sjednici zauzeo je stav u vezi Prijedloga zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

- Marketing -

 

Ovaj zakon uvršten je na predloženi dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za četvrtak.

 

– Eventualnim donošenjem navedenog zakona nanijet će se ogromna šteta Federalnom zavodu PIO i povećati diskriminacija u ostvarivanju zakonom stečenih prava u PIO. Upozoravamo delegate Doma naroda da ukoliko stave na dnevni red prijedlog navedenog zakona za koji je već podnešena apelacija Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja i eskalacije sigurnosne situacije u Federaciji – izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

 

Savez udruženja penzionera FBiH se ograđuje ukoliko dođe do eskalacije stanja i masovnih okupljanja i protesta pred Parlamentom FBiH u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda i sva odgovornost će, upozorava Mehić, biti na delegatima Doma naroda, koji će doprinijeti svojim postupkom ukoliko usvoje predloženi zakon.

 

 

 

– Predlažemo da se prije odluke Ustavnog suda po apelaciji Vlade FBiH ovaj prijedlog zakona ne stavlja na dnevni red, a da se održi zajednički sastanak svih zainteresovanih strana i nosioca izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji kako bi na realnim osnovama došli do najboljeg rješenja – istakao je Mehić.

 

Upravni odbor Saveza danas je donio zaključak u kojem se kaže da je već duži vremenski period prisutno nezadovoljstvo i ogorčenost 429.000 penzionera na nerad i nerazumijevanje ove populacije kada je u pitanju redovno i vanredno usklađivanje penzija, a u međuvremenu dodatnu uznemirenost kod penzionera izaziva i na silu uvođenje privilegija pojedinih kategorija penzionera.

 

– Kada je u pitanju diskriminacija ističemo da se ta diskriminacija primjenjuje na ovu populaciju od 1998. godine, a da se ta diskriminacija nastavila i prema pripadnicima Vojske Federacije i Armije BiH od 2013. godine kada je usvojen novi Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, čime je ova kategorija diskriminisana jer ne ostvaruje svoja zakonom stečena prava u skladu sa Zakonom i PIO – kaže Mehić.

 

Podvukao je da pripadnici Oružanih snaga BiH ostvaruju svoja prava na osnovu člana 11. Zakona o PIO koji je stupio na snagu 1. marta 2018. godine i “od tada do današnjeg dana odlazak u penziju i usklađivanje istih vrši se u skladu sa odredbama Zakona o PIO”.

 

– Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH zahtjeva od Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH da se po hitnom postupku izvrši usklađivanje Zakona o demobilisanim borcima, Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH sa Zakonom o PIO u Federaciji i tražimo da svi korisnici Federalnog zavoda PIO nakon odlaska u penziju ostvaruju ista prava isključivo po Zakonu o PIO – rekao je Mehić za Fenu po okončanju današnje sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano