― Marketing ―

Saudijka osuđena na 45 godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama

- Marketing -

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je ženu na 45 godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama, javila je grupa za ljudska prava, u najnovijem primjeru obračuna sa aktivistkinjama nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena.

Saudijski Specijalizovani krivični sud osudio je Nourah bint Saeed al-Qahtani “vjerovatno u toku prošle sedmice” pod optužbama za “korištenje interneta za kidanje (saudijskog) društvenog tkiva” i “kršenje javnog reda korištenjem društvenih medija”, navodi se u saopćenju organizacije DAWN, koja se pozvala na sudske dokumente.

Ured za medije saudijske vlade nije odgovorio na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

- Marketing -

DAWN je rekla da se malo zna o Qahtani ili o tome šta su njene objave na društvenim mrežama, te da nastavlja istragu njenog slučaja.

Qahtanijeva presuda uslijedila je nekoliko sedmica nakon što je Salma al-Shehab, majka dvoje djece i doktorant na Univerzitetu Leeds u Britaniji, osuđena na 35 godina zatvora zbog objava na Twitteru.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...