Satelitski snimci pokazuju 14 metara dugačku masovnu grobnicu u Buči

Satelitske slike ukrajinskog grada Buča navodno pokazuju gotovo 14 metara dugačak rov na mjestu gdje je identificirana masovna grobnica.

Slike je objavila privatna američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maxar Technologies i datiraju od 31. marta, a kompanija navodi i da su se znakovi iskopavanja mogli vidjeti još 10. marta.

- Marketing -

Novinari koji su u subotu ušli u Buču vidjeli su tijela koja leže na ulicama grada koji se nalazi 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Masovna grobnca kod crkve još je bila otvoreno,a ruke i noge probijale su kroz zemlju kojom su zatrpana tijela.

RUSIJA ZATRAŽILA HITAN SASTANAK OKO OPTUŽBI ZA MASAKR U BUČI, KAŽE DA SU TO “GNJUSNE PROVOKACIJE”

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, vezano uz optužbe da je odgovorna za masakr nad civilima u Buči kod Kijeva. Moskva zahtijeva da se izvanredan sastanak Vijeća sigurnosti održi danas (ponedjeljak).

Rusija je stalna članica tog 15-ero članog tijela.

Kao razlog za sazivanje hitnog sastanka Moskva je navela “ukrajinsku gnjusnu provokaciju” oko zločina u Buči.

  • U svjetlu gnjusne provokacije ukrajinskih radikala u Buči, Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, 4. aprila – objavio je Dmitrij Polanski zamjenik ruskog predstavnika pri Vijeću sigurnosti na Twitteru.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova dodala je da će se na sastanku razgovarati o “pokušajima Kijeva da prekine mirovne pregovore i eskalira nasilje provokacijom u Buči”.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano