Sastanak Vlade i sindikata u HNK: Ugovori na neodređeno vrijeme, nova pravila za otpremnine

Popularno

Povezano


– Dobili smo obećanje da će se ponovo sjesti i razgovarati detaljnije na ovu temu. Vladu pozivam da shvati ozbiljno naše probleme. Članstvo je nezadovoljno i veliki pritisak je na Upravnom odboru Sindikata, kao i na meni osobno. Podsjećam, danas nedostaje 280 policijskih službenika, što Vladi godišnje donosi uštedu u iznosu između sedam i osam miliona maraka. Ne može se reći da novca nema, rekao je predsjednik Sindikata policije HNK-a Nail Balić.
Predsjednika Sindikata učitelja Slavka Lauša obradovala je najava premijera Nevenka Hercega, koji je rekao da je prioritet potpisivanje kolektivnog ugovora sa ovim sindikatom. Obećano je i konačno izjednačavanje dohodaka za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.
– Ohrabruje i odluka da se od 15. novembra raspiše konkurs za ljude koji su dugo zaposleni na određeno vrijeme. Zna se koji ljudi su prioritet. Neki rade već deset godina, a i dalje imaju ugovore na određeno vrijeme. Drago nam je i što će se, ako je vjerovati najavama, dugovanja po presudama riješiti rebalansom Budžeta, izjavio je Lauš.
Obećano je i kako će se uskoro promijeniti uredba o otpremninama u obrazovanju. Ostale stvari na kojima insistiraju sindikati rješavat će se kroz rebalans Proračuna. Govora je bilo i o povećanju plata, ali u narednoj godini.

- Marketing -

Najnovije