14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Sastanak ministrice Turković i ministra vanjskih poslova Japana Motegija


Nakon bilateralnog sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od pet stotina miliona japanskih jena.
Ministrica Turković i ministar Motegi su, nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, dali izjave za medije.
Ministrica Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH. “Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH.
To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas”, navela je ministrica.
Ministrica je istakla da je sa japanskim kolegom razgovarala o unaprijeđenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa. prenosi 2Radiosarajevo“.
Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija. “To će biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom”, dodala je ministrica.
Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.
“Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici”, naglasila je ministrica Turković.
U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast. Ministrica je kazala da tu postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.
“Ja sam vrlo otvoreno pitala kolegu Motegija šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, poručila je ministrica.
Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.
“Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme”, istakao je ministar Motegi.
Danas je potpisan i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO