Sarajevo Photography Festival: Izložba “Occupied Pleasures” večeras u Historijskom muzeju

Večeras se u Historijskom muzeju u 19:00 otvara prva u nizu izložbi u sklopu trećeg Sarajevo Photography Festivala.
Dobitnica prestižne nagrade “World Press Photo” fotografkinja Tanya Habjouqa doputovala je u Sarajevo gdje će u sklopu Sarajevo Photography Festivala otvoriti svoju izložbu iz ciklusa “Occupied Pleasures” (Okupirana zadovoljstva) koji je nastao u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalemu.

Ciklus fotografija nastao je u Palestini u proteklih 10 godina, a za ovaj rad je osvojila i prestižnu nagradu “World Press Photo”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanya je zbog otvaranja izložbe doputovala u Sarajevo iz okupiranog Istočnog Jerusalema na poziv organizatora festivala.

Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i fotoreporterka. Osnivačica je prvog isključivo ženskog kolektiva na Bliskom Istoku “Rawiya” čiji se radovi nalaze u kolekcijama Carnegie Musuem of Art, MFA Boston i Institut Monde du Art jedna je od vodećih glasova u unaprijeđenju dokumentarnih praksi u oblasti fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kao antropologinja i novinarka, s magistarskom diplomom iz globalnih medija i fokusom na bliskoistočnu politiku, njen rad se bavi pitanjima roda, reprezentacije drugih, raseljenja i ljudskih prava. 

U sklopu SPF, u narednim danima će ljubitelji fotografije moći uživati u cjelodnevnom sadržaju na sedam različitih lokacija u Sarajevu.
(program)

Zvanična ceremonija dodjele nagrada i centralni događaj festivala održat će se 31.5.2024  u 19:00 u BKC gdje će biti proglašeni pobjednici u svih osam kategorija, te ukupni Grand Prix pobjednik, koji osvaja 4 000KM. Ukupni nagradni fond takmičarskog programa Sarajevo Photography Festivala iznosi preko 12 000KM u partnersvu sa Canonom i ASA bankom.

U BKC će se održati i kratki koncert Mirze Redžepagića, nakon čega će u galeriji biti otvorena izložba. Ulaz je besplatan i otvoren za sve.

Kompletan program festivala možete pronaći na društvenim mrežama festivala i web stranici:  sarajevophotofest.com

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE