Sarajevo: Osnovan Nezavisni blok

0

Prva konvencija novog političkog projekta – Nezavisni blok upriličena je u Parlamentarnoj skupštini BiH. Danas su predstavljeni njegovi članovi, detalji “Platforme o oslobađanju i pokretanju BiH”, kao i ideje s kojima Nezavisni blok građanima, kako tvrde, želi ponuditi drugačiji i odgovorniji pristup u politici.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

 

U prvom djelu održana je Osnivačka skupština, na kojoj je 60 osnivača izabralo novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Senadom Šepićem iz Cazina, navodi se u saopštenju Nezavisnog bloka.

“Danas smo i formalo pokrenuli novu političku priču u BiH. Nezavisni blok će biti alternativa postojećim političkim elitama i njihovom načinu vladavine. U fokusu će biti novi ljudi, ljudi koji su sposobni i oni koji nisu imali priliku da se dokažu. Vrijeme je za novu politiku i vjerujemo da će građani prepoznati našu namjeru da oslobodimo i pokrenemo BiH u evropsku perspektivu”, izjavio je Šepić.

Predstavnik “Nezavisnog bloka” iz Banjaluke je Darko Jotanović, nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS i dekan banjalučkog Mašinskog fakulteta.

Na konvenciji su bili i gosti iz inostranstva, među kojima Džon Hajvard, izaslanik britanske Konzervativne stranke, dok su telegrame podrške uputili predstavnici Evropske narodne stranke, njemačkog CDU-a i bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Na osnivačkoj skupštini Nezavisnog bloka gosti su bili Šemsudin Mehmedović i Maja Gasal Vražalica, poslanici SDA, odnosno DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Osnivači Nezavisnog bloka su, pored Senada Šepića, Fuad Kasumović, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, svi bivši članovi Stranke Demokratske Akcije.

Šepić, Ahmetović i Sokolović, zajedno sa Šemsudinom Mehmedovićem, krajem prošle godine napustili su Klub poslanika SDA i osnovali nezavisni klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.