15.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Saopštenje Omladinske novinske asocijacije u BiH, povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija


„Ovom prilikom želim da uputim riječi podrške povodom Dana slobode medija, svim novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, sa nadom da ćemo u skoroj budućnosti uživati istinsku, apsolutnu, nepovredivu slobodu.
Itekako je opravdano medije nazivati sedmom silom. Svakodnevno doprinose raskrinkavanju korupcije, nepravde, svih oblika nasilja i zloupotrebe, fašističkih i nacionalističkih ispada i niza drugih društvenih devijantnosti. Procesi su dugoročni, ali svi ti poduhvati su veliki!
Zahvaljujući tome, između ostalog, mi svjedočimo razvoju čovječanstva. A da bi se to postiglo, moramo imati slobodu.“- kaže Arza Kerić, predsjedina ONAuBiH-a.
Naše kolege, mlade novinarke i novinari će tokom sedmice ispisivati parole šta sve za njih jeste sloboda medija, a onda ćemo ih dijeliti na našim društvenim mrežama, te ćemo podsjetiti na napade na kolege i kolegice tokom prošle godine.
Danas u 19:00 na YouTube kanalu Asocijacije se emituje prva epizoda „U SUŠTINI PODCAST-a“, koji producira ONAuBiH, vodi i uređuje Mirza Šaćiri, a gosti su Đorđe Mirković i Benjamin Čengić.
U petak će u „Putokazima novinarstva“, programu koji je koncipiran kao serija radionica za mlade novinarke i novinare Vildana Džekman, pravnica u liniji za pomoć novinarima pri „Udruženju BH novinara“ održati predavanje o pravnim regulativama koje se tiču sloboda medija.
Tokom sedmice bit će i otvorena vrata Omladinskog magazina „KAR!KE“, gdje budući novinari i novinarke mogu da se upoznaju sa radom Asocijacije, te konceptom samog magazina uz naše prijatelje iz „Deutsche Welle-a“, a organizovat će se i debata, „Push Pauza“, u kojoj će nam kolege koji su bili najizloženiji napadima i govoru mržnje u protekloj godini pričati o svom iskustvu.
Vrlo smo svjesni situacije u kojoj su se prošle godine nalazili novinari i novinarke i osim toga što su zbog pandemije mnogima od njih uskraćena prava na rad i egzistenciju, postoje i oni kojima su bila ugrožena i osnovna ljudska prava. Bosna i Hercegovina je ove godine ostala na istom, 158. mjestu na Svjetskom indeksu slobode medija od 180 zemalja koje su uključene u ocjenjivanje.
Uprkos svemu tome, mi se ne želimo demotivisati, sretni smo i ponosni što obavljamo ovaj posao i ne želimo obeshrabriti buduće mlade kolegice i kolege.
Neophodno je da društvo počne cijeniti novinarski posao i dobro koje donosi. Društvo mora biti saveznik medijima u borbi za istinu. Svi zajedno moramo biti korektiv društva, osuđivati represiju i postati svjesni nužnosti slobodnog medijskog prostora i slobode govora, kao što smo svjesni nužnosti vode i zraka.

Omladinska novinska asocijacija u BiH – PR / .

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO