7.9 C
Kakanj
Nedjelja, 18 Aprila, 2021

Sanjin Musa upozorava građane: Britanski soj je dominantan u FBiH i jedan je od glavnih krivaca za brže širenje virusa BiHSanjin Musa, šef epidemiološke službe FBiH govorio je danas za medije o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji te o vakcinama koje su stigle danas u našu zemlju.

Naime, kako je kazao isporučno mjesto jeste sjedište Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje postoji komora i skladište za hladni lanac.

Kako je pojasnio kapaciteti su pripremljeni i ljudi obučeni te su zdravstveni radnici upoznati sa aplikacijom vakcine.

– Nakon smještanja u hladni lanac cjepiva, očekuje se nalaz iz laboratorija. Procedure su definirane i dokumentacija poslata. Cilj odbora koji rukovodi distribucijom cjepiva jeste raspodjela prema kantonalnim zavodima. Prva prioritetna skupina su zdravstveni radnici, sa prvim vakcinama iz Srbije se krenulo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika. Također, vakcine koje će doći idu također za njihovu vakcinaciju. Nakon toga se prelazi na staračke domove. Prvo će se dati osobama iznad 70 godina koji su najugroženiji, glavni cilj je smanjiti smrtnost, kazao je Musa.

Između ostalog, navodi kako je trenutno najdominantiji soj virusa, tzv. “britanski”.

– Britanski soj je dominantan u FBiH i jedan od glavnih je krivaca za brže širenje virusa u BiH. On se potvrđuje u rezultatima sekvencioniranja virusa u pet kanton, kazao je Musa za N1.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO