Samir uzgojio rekordnu količinu lubenice: Nemam problema s plasmanom

Sve je više poljoprivrednika na području općine Sanski Most koji uzgajaju lubenicu, a ove godine, zahvaljujući vremenskim prilikama, bilježi se rekordan urod ove kulture na sanskim poljima.

Mladi poljoprivrednik Samir Kljunić proizveo je ove godine rekordnu količinu te delicije, koja je u ovim ljetnim mjesecima nezaobilazna poslastica na trpezama brojnih Sanjana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prema njegovim riječima, ove godine sve je pogodovalo rastu i razvoju ove kulture, jer nije bilo vremenskih ekstrema, te Kljunić procjenjuje kako će sa svojih površina ubrati više od 30 tona kvalitetnih i sočnih proizvoda. Dodaje kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbijediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda.

Osim toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a ovaj problem riješio je zahvaljujući rijeci Sani, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi njegova parcela.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Ističe kako je dosad oprobao sadnju više vrsta lubenice te je vremenom odabrao one koje najbolje uspijevaju i čiji plodovi imaju najviši kvalitet.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kaže kako problem u ovoj vrsti poljoprivredne proizodnje predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu ogromne količine ovih kultura na domaće tržište. Ipak, uvjeren je kako lubenice sa sanskih polja kvalitetom nimalo ne zaostaju za uvoznim, te ističe kako kod kuće uspijeva prodati najveći dio svojih proizvoda.

“Ovih dana Sanski Most je pun ljudi, veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu provode godišnje odmore kod svojih kuća. Zanimljivo je kako oni uvijek radije biraju domaće, autohtone proizvode, pa zasad nemam problema s plasmanom i nadam se kako ću većinu proizvoda rasprodati”, kaže Kljunić.

Njega svi poznaju kao izuzetno vrijednog i čestitog momka, koji je zaposlen u jednoj ovdašnjoj firmi, ali se intenzivno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom. Za razliku od većine svojh vršnjaka, kaže kako ne pomišlja na odlazak u inostranstvo, te misli da se vrijednim radom može pristojno živjeti.

Dodaje kako potiče iz tradicionalne zemljoradničke porodice i da je posao naučio i naslijedio od roditelja koji su također bili uspješni poljoprivrednici, pišu Nezavisne.com.

“Radim u jednom metaloprerađivačkoj firmi i kada dođem s posla nije mi teško otići u polje i baviti se zemljoradnjom. U svemu imam podršku najbližih i ne žalim se. Ko hoće da radi ne treba da se plaši za egzistenciju”, kaže Kljunić.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Javnost uznemirena: Ko zataškava saobraćajnu nesreću u Kaknju?

Kakanjska javnost uznemirena je nakon što se u javnosti...

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...

Proizvodi ‘Laste’ od iduće sedmice i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovo otvorena,...