Šamar građanima Kaknja: Vlada ZDK umanjila sredstva za sanaciju od 50.000 KM

Nakon što smo nedavno objavili da su viši nivoi vlasti za Kakanj izdvojili veoma skromna, simbolična i apsolutno nedostatna sredstva za izgradnju i obnovu stambenih objekata koji su uništeni usljed poplava, vodenih bujica i klizišta u maju 2014. godine, nismo mogli ni naslutiti da situacija u pogledu raspodjele sredstava za Kakanj može biti gora i teža.

No, ipak može! Vlada Zeničko-dobojskog kantona je jučer promijenila svoju odluku od 18. septembra 2014. godine po kojoj je za Kakanj bilo izdvojeno skromnih 158.400 KM za 45 objekata koje u Kaknju treba izgraditi. Međutim, ova izmjena odluke nije bila usmjerena na povećanje sredstava za Kakanj, nego upravo suprotno. Donesena je nova odluka po kojoj je za Kakanj izdvojeno 107.500 KM, što znači da je ionako skromno izdvajanje za Kakanj sada još smanjeno za oko 50.000 KM.

Neshvatljiva je i činjenica da je Kakanj izostavljen i pri raspodjeli 15 miliona KM sredstava iz zajma Svjetske banke koja su namijenjena za hitan oporavak od poplava u BiH.

Vrhunac apsurda se ogleda u činjenici da će kakanjski porezni obveznici vraćati ovaj zajam premda nisu dobili niti marku iz ovih sredstava.

Podsjetimo, Općina Kakanj je izostavljena i iz ovogodišnje raspodjele sredstava od GSM licence.

Još jednom se, u općoj nevjerici, pitamo da li ovo zaslužuje Kakanj – grad koji proizvodi novu vrijednost i puni budžete svih nivoa vlasti.

Možda vam se svidi

Comments are closed.