SAD želi da Hrvatska strateške projekte ne daje Kini. Pompeo: Oni bi samo vaš novac

0

SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je u petak u intervjuu Hini američki državni tajnik Mike Pompeo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod”, rekao je Pompeo.

Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njezini strateški prioritet zaštićeni i sigurni od “onih koji žele raditi na način koji mi ne bismo radili jedni drugima. Samo to tražimo”.

Pompeo je to poručio i drugim europskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac
Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

“Kada surađujete s kineskom tvrtkom, ona je duboko povezana sa sigurnosnim aparatom pa informacije mogu doći na mjesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi”, kazao je Pompeo.

“Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sustave, onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) tvrtku koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način, tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti.”

Hrvatska je povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.

“Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac”, smatra šef američke diplomacije.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+17, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu.