SAD, Francuska, Njemačka i Austrija: Prerano je za priznavanje Palestine

SAD, Francuska, Njemačka i Austrija poručile su da još nema uvjeta za priznanje Palestine i da je potrebno voditi pregovore o dvodržavnom rješenju bliskoistočnog spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irska, Norveška i Španija objavile su ranije da će 28. maja priznati Palestinu. Washington, Pariz, Berlin i Beč smatraju da je za to prerano.

Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopćila je Bijela kuća u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Predsjednik je snažan zagovornik rješenja s dvije države i to je bio tokom cijele karijere – rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.
  • On vjeruje da bi se palestinska država trebala ostvariti direktnim pregovorima između strana, a ne jednostranim priznanjem.

Uvjeti za službeno priznavanje Palestine kao države još nisu ispunjeni, rekao je francuski ministar vanjskih poslova u srijedu, nakon što je skupina evropskih država najavila takav potez u nadi da će to pomoći u uspostavljanju mira u regiji.

  • Ovo nije samo simbolično pitanje ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko sredstvo u službi rješenja dviju država koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti – rekao je Stephane Sejourne u izjavi. “Francuska ne smatra da su još ispunjeni uvjeti da ova odluka ima stvaran utjecaj na taj proces”.

“Neovisna palestinska država ostaje čvrsti cilj njemačke vanjske politike”

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova istaknuo je podršku Berlina dvodržavnom rješenju, odgovarajući na pitanje novinara o odluci evropskih zemalja da priznaju Palestinu.

“Neovisna palestinska država ostaje čvrsti cilj njemačke vanjske politike”, rekao je glasnogovornik na redovitoj konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da je za taj cilj potreban dijalog.

“Simbolično priznanje neće pomoći Palestincima u ovom trenutku”, poručilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova za austrijsku novinsku agenciju APA. Uvjeravaju da je, unatoč tome, Austrija dugogodišnji zagovornik dvodržavnog rješenja.

Španjolska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. maja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri zapadnoevropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU-a koja je to učinila.  Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE