SAD će obnoviti pomoć Palestincima od 150 miliona dolara

Popularno

Povezano


Bajdenova administracija planira objaviti paket od oko 150 miliona dolara američke pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koji je ukinuo bivši predsjednik Donald Tramp (Trump), saopćili su u srijedu ljudi bliski toj temi.
Očekuje se da pomoć, koja se uglavnom pruža kroz agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima, UNWRA, već danas objavi američki State Department, u okviru napora na popravljanju odnosa s Palestincima teško narušenih tokom Trampovog mandata.
Palestinski izbori
Demokratski predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) jasno je poručio kako namjerava da poništi djelove pristupa svog republikanskog prethodnika koji su Palestinci osudili kao žestoko pristrasan prema Izraelu.
Nova administracija ranije je obećala nastaviti ekonomsku i humanitarnu pomoć vrijednu stotine miliona dolara i raditi ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Vašingtonu.
Bajdenovi savjetnici također su jasno poručili kako žele ponovo odrediti cilj dvodržavnog rješenja kao prioritet u američkoj politici prema izraelsko-palestinskom sukobu.
Oni su, međutim, krenuli oprezno ka tom cilju do sada, i svi veliki koraci vjerovatno će čekati nakon nepotpunih izraelskih izbora u martu, za kojima će slijediti palestinski izbori planirani za predstojeće mjesece.
Ekonomska pomoć
Trampova administracija blokirala je skoro svu pomoć otkako je prekinula veze s Palestinskim vlastima u 2018. Taj potez u širokoj javnosti se smatrao pokušajem da se prinude Palestinci na pregovore s Izraelom o odredbama onoga što je palestinsko čelništvo opisalo kao napore da se Palestincima uskrati solidna država.
To uključuje povlačenje pomoći za finansiranje UNWRA, koja pruža pomoć i usluge za oko 5,7 miliona registrovanih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.
Očekuje se da obnovljena pomoć uglavnom bude usmjerena kroz UNRWA-u dok će se administracija vjerovatno za sada suzdržavati od nastavka direktne ekonomske pomoći Palestinskim vlastima.

- Marketing -

Najnovije