Sa 88 na 47 posto: Učinkovitost Pfizera nakon druge doze za pola godine drastično pala

Popularno

Povezano


Učinkovitost Pfizer Inc (PFE.N) /BioNTech SE vakcine u sprječavanju zaraze koronavirusom pala je na 47 posto sa 88 posto šest mjeseci nakon druge doze, prema podacima objavljenim u ponedjeljak.

- Marketing -

Podaci, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet , prethodno su objavljeni u avgustu prije recenzije.

Analiza je pokazala da je učinkovitost vakcine u sprječavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka na 90 posto najmanje šest mjeseci, čak i protiv visoko zarazne Delta varijante koronavirusa.

Podaci ukazuju na to da je pad posljedica opadanja efikasnosti, a ne zaraznijih varijanti, rekli su istraživači.

Istraživači iz kompanija Pfizer i Kaiser Permanente proučavali su elektroničke zdravstvene zapise otprilike 3,4 miliona ljudi koji su bili članovi Kaiser Permanente Southern California u razdoblju od decembra 2020. – kada je vakcina prvi put postala dostupno – do avgusta 2021. godine.

Naša analiza specifična za varijantu jasno pokazuje da je vakcina (Pfizer/BioNTech) učinkovita protiv svih postojećih varijanti zabrinutosti, uključujući i Deltu”, rekao je Luis Jodar, viši potpredsjednik i glavni ljekar u Pfizer vakcinama.

Učinkovitost vakcine protiv varijante Delta bila je 93 posto nakon prvog mjeseca, a nakon četiri mjeseca pala je na 53 posto, piše Reuters. U odnosu na druge varijante koronavirusa, učinkovitost je pala sa 67 posto.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je upotrebu dodatne doze vakcina Pfizer/BioNTech za starije odrasle osobe i neke Amerikance s visokim rizikom od zaraze. Naučnici su zatražili dodatne podatke o tome trebaju li se pojačivači preporučiti svima.

- Marketing -

Najnovije