― Marketing ―

KOMENTAR: Očekivanja su unaprijed smišljena ljutnja

Možda ste čuli za izreku: „Očekivanja su unaprijed smišljene ozlojeđenosti“. Prvo, samo očekivanje da se nešto dogodi neće dovesti do toga. Razvojni psiholog Jean Piaget...

Rusija prijeti prekidom isporuke plina Evropi

- Marketing -

Rusija je u ponedjeljak upozorila da bi mogla zatvoriti svoj glavni plinovod do Njemačke ako Zapad zabrani rusku naftu.

Zamjenik premijera Alexander Novak rekao je da će takav potez dovesti do “katastofalnih posljedica” za globalnu opskrbu i dovesti do udvostručenja cijene nafte na 300 dolara po barelu.

SAD sa saveznicima istražuje potencijalnu zabranu kao način kažnjavanja Rusije za njezinu invaziju na Ukrajinu. No Njemačka i Nizozemska odbacile su plan u ponedjeljak.

- Marketing -

EU dobiva oko 40% svog plina i 30% svoje nafte iz Rusije, i nema zamjenu u slučaju prekida opskrbe.

Novok je rekao da Rusija ima svako pravo na osvetu i ukazao na prošlomjesečnu odluku Njemačke da blokira certifikaciju za drugi plinovod Sjeverni tok između dviju zemalja.

Rusija za danas obećala prekid vatre i humanitarne koridore

U međuvremenu ruske vlasti obećale su da će danas otvoriti humanitarne koridore za evakuaciju civila koji namjeravaju da napuste nekoliko ukrajinskih gradova poslije nekoliko neuspješnih pokušaja.

Primirje bi trebalo da stupi na snagu u 10.00 po moskovskom vremenu (7.00 po srednjoevropskom) i od tada se predviđa evakuacija civila iz nekoliko gradova, među kojima iz Kijeva, Harkova i Mariupolja.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u ponedjeljak uvečer optužio rusku vojsku za neuspjeh evakuisanja civila putem humanitarnih koridora.

Ruske snage na terenu nastavljaju da se razmještaju oko gradova ili ih granatiraju, rekli su ukrajinski zvaničnici.

- Marketing -