Rudari i policija podsjetili na pravi smisao 1. majaNekoliko stotina rudara stiglo je jutros u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada – Prvi maj tražili da se poboljšaju uslovi rada i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.Oni su krenuli sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, te su šetnju završili kod upravne zgrade Elektroprivrede BiH – simbolično.Fotograf portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac pratio je proteste u Sarajevu i zabilježio zaista simboličnu sliku – policiju i rudare koji su se zajedno slikali. Simbolično, na Prvi maj – praznik rada, a policija je brinula kako ne bi bilo sigurnosnih problema tokom protesta.
Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu (SAD) dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.
To, 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.Na našim prostorima obilježavanje Prvog maja više se veže uz roštilje i slavlje u prirodi, a manje se sjećamo historije i borbe za radnička prava, pa je zbog toga važno podsjetiti se zašto je ovaj dan bitan…Zato je ova slika možda i najbolja poruka za ovaj praznik – kako bi se podsjetili šta se obilježava, a ne slavi ovaj dan, prenosi Radiosarajevo.ba.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano