10 C
Kakanj
Subota, 23 Januara, 2021

Rudar iz Kaknja: Da imam ponovo 18 godina, ponovo bi postao rudar

Vehid Pačariz iz kakanjskog naselja Varda 48-godišnji je rudar od 1997. godine.

Prvo se zaposlio na Staroj jami u Kaknju i od tog trenutka do danas je u neprekidnom radnom odnosu u Rudniku mrkog uglja Kakanj, što je 24 godine radnog staža.

Govorio je o životu pod zemljom i sve ono što jedan komorat sa sobom nosi.

Trenutno radi u jednoj, kako kaže plićoj, jami od cca. 200 metara dubine za razliku od one u kojoj je radio kada je tek došao u rudnik.

  • Prilikom ulaska u sami ulaz jame, nebitno je li to bilo dva, tri metra, pedeset ili hiljadu, uglavnom je ista atmosfera čim se uđe pod zemlju zna se ta odprilike rudarska ona, bio to metar ili pet mi smo pod zemljom, to nas ne zabrinjava. Navikne se to, kroz tolike godine, kaže Pačariz i dodaje:
  • Ne plašimo se, radimo i jednostavno ne mislimo na to. U svakom momentu dole je dobra atmosfera „Gdje si“, „Šta ima“, „Kako si“, „Hoćemo li raditi“, poradimo, nakon toga idemo vani. Onda odozdo kad se izlazi jest kad ugleda se svjetlo dana malo čovjek bude nagodniji u veseliji. U svakom slučaju nema bojazni i nije ograničenje dubina jame, posao se radi.

Iz rudarske porodice je i Vehid, kaže da je prije njega u rudniku radio otac i brat koji je sada u mirovini.

  • I danas dan čestitamo jedan drugom Dan rudara. I ovom prilikom bi čestitao svim našim rudarima komoratima i bivšim komoratima „Sretan Dan rudara“, sa rudarskom riječju sretno! Da ih prati sreća ove u radu a druge u penziji da imaju zdravlja, da budu zdravi i da što manje idu doktorima i dožive što više praznika Dan rudara.

Kada je tek zaposlen krenuo je od nule, kao i drugi. Zatim kako je vrijeme prolazilo i učenjem kroz faze, skoro svaki radnik prođe kroz iste faze, dolazi lakši dio odnosno svi budu raspoređeni na poslove prema svojoj struci.

U rudnike se ulaže

Modernizacija rudnika i njegov napredak kroz godine je vidljiv, ali kaže uvijek može bolje.

  • U odnosu na početke kada sam tek zaposlen i sada jeste vidan napredak tehnike i tehnologije samog otkopavanja tih naših tona rudarskih, pričam za podzemnu eksploataciju. Ulaže se koliko se može, obzirom kakva je situacija u svijetu i našoj državi mislim da je dovoljno ali uvijek može još i može bolje – kaže Pačariz.

“Kada bi ponovo imao osamnaest godina, ponovo bi postao rudar”

Da bi bio rudar, taj posao moraš voljeti. Ovo nam je potvrdio i sam Vehid, koji za četiri-pet godina očekuje mirovinu, govoreći da kada bi ponovo imao osamnaest godina ponovo bi postao rudar.

  • Danas je neko i primoran da bude rudar. Ali kad dođe na posao i ako ga ne voli za četiri, pet ili deset godina zavoljet će. Ako ne proizvodni proces onda onaj ambijent rudara, to je dole dijeljenje svega što se snese dole, to je sve zajedničko. Zajedno u jamu, zajedno iz jame, zajedničke šale, zajednički rad i sve ono što nosi podzemna eksploatacija, govori nam.

Proglašen radnikom godine

Na Dan rudara Vehid Pačariz prošle godine Vehid Pačariz je bio proglašen radnikom godine u podzemnoj eksploataciji. Naglašava da to nije samo njegova nagrada već svih njegovih komorata koji su s njim radili.

Ipak, ona mu danas stvara i određeni tereta, jer ima veću odgovornost.

  • Kad siđem u jamu, ili kada obavljam površinske poslove moram uvijek nekako malo gledati kako da se ponašam jer ne mogu svakako. Od riječnika pa dalje, jer je poznato kakav rudari imaju riječnik.

Kaže da ne gledaju koliko iskopaju uglja, već da sigurnost bude na prvom mjestu a iskopavanja nekad budu manja nekad veća od očekivanih.

(Kakanj-X.com)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO