Ruanda se sjeća genocida u Srebrenici (VIDEO)

U Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi su preživjeli genocida protiv Tutsija, koji se dogodio 1994. godine, danas obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i održali minutu šutnje.
 
Govoreći iz Memorijala, koji u svojoj izložbi, koju svake godine posjete hiljade učenika i posjetilaca, obuhvata i segment o Srebrenici, Ruanđani su preživjelima Srebrenice poslali slijedeću poruku:
Nevladina organizacija Aegis Trust iz Velike Britanije, koja se bavi prevencijom genocida, vodi Memorijal u ime Nacionalne komisije Ruande za borbu protiv genocida. Aegis Trust, koji su 2001. godine osnovala braća Stephen i James Smith, je razvio ekspertizu kako da pomogne pred- i postgenocidnim društvima kako da razviju otpornost prema budućim prijetnjama, radeći u državama kao što su Ruanda i Centralnoafrička Republika.
Govoreći iz Velike Britanije, generalni direktor Aegis Trusta, dr. James Smith, je zaključio ovim riječima:
Dr. James Smith će 19. jula u okviru javnog webinara okupiti preživjele genocida iz Ruande i Bosne i Hercegovine, koji imaju vodeće uloge u memorijalima u Kigaliju i u Srebrenici.
Oni će podijeliti svoja iskustva, razmotriti naslijeđe genocida u svojim zemljama i razgovarati o tome, koje pouke se moraju primijeniti danas.
Video možete pogledati i OVDJE 

Možda vam se svidi

Leave A Reply