25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

RTRS: Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH

spot_imgspot_imgspot_imgspot_imgMarinko Čavara je naveo da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba, kada je, kako je rekao, i od Evrope bilo različitih rješenja uređenja BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio je poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH i kaže da razgovore o budućnosti BiH “vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majoriziraju”, javio je RTRS.

– Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan. Bez obzira na to što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – rekao je Čavara za RTRS i istakao da ga stavovi SDA ne obavezuju.

Čavara je naglasio da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor.

On je dodao da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, koja je najavila da će predstavnicima vlasti u FBiH dostaviti zvaničnu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

Čavara je naveo da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba, kada je, kako je rekao, i od Evrope bilo različitih rješenja uređenja BiH.

– Mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternativu. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju – rekao je Čavara.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO