RS: Povećanje plate od 10 % zaposlenim u pravosuđu RS, službenicima Sudske policije i policije u kazneno popravnim domovima.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da je razlog donošenja dopune ovog akta proizašao iz potrebe da se izjednači i uskladi status ovlaštenih službenih lica u institucijama pravosuđa Srpske sa statusom policijskih službenika u MUP-u sa srednjom i višom stručnom spremom.

“Ovi ljudi u policiji i pravosuđu rade odgovorne i složene poslove i cilj je da budu izjednačeni. Nadam se da će poslanici podržati ovaj zakon”, rekao je Kasipović

On je podsjetio da je Vlada Srpske zaključkom iz aprila 2019. godine dala saglasnost za pokretanje procedure donošenja ovog zakona, uz napomenu da je u institucijama pravosuđa Srpske, KPU i Sudskoj policiji trenutno zaposleno 635 policajaca i službenika sudske policije sa srednjom i pet sa višom stručnom spremom.

On je rekao da će u vezi sa donošenjem ovog zakona ukupni troškovi biti na nivou 1,5 miliona KM godišnje, prenosi “Srna”.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar