Rovovska borba belgijskih medicinara: I zaraženi dolaze na posao, kažu “Gubimo”

Desetkovano bolničko osoblje, dijelom pozitivno na koronavirus, vodi izgubljenu bitku u belgijskom gradu Liegeu u drugom valu zaraze koronavirusom u Europi.

To je drugi put da je Belgija među najpogođenijim europskim zemljama koronavirusom. Dosad je na 11,5 miliona stanovnika imala više od 270.000 zaraženih i 10.500 umrlih.

Prema posljednjim podacima, Bruxelles i Valonija, frankofona regija čiji je Liege najmnogoljudniji grad, sada su epicentri pandemije.

Ponovni gubitak kontrole nad širenjem zaraze izaziva tihi bijes u onima koji su na prvim crtama borbe protiv virusa u sveučilišnoj bolnici CHU Liege, smještene u srednjovjekovnom dijelu grada.

Razbarušene kose i umornih očiju Benoit Misset, šef jedinice za intenzivnu njegu, važe riječi dok objašnjava svakodnevne posljedice virusa na njegovu bolnicu.

“Gubimo. Pretrpani smo. Ogorčeni smo jer smo znali dva mjeseca da će se to dogoditi, a odluke nisu donesene na vrijeme”, rekao je za agenciju France Presse.

Hodnik njegovog odjela za COVID-19 prepun je zaposlenika i pacijenata, a bolničke sobe napunile su se brže nego u prvoj eksploziji širenja zaraze od marta do maja.

“U srijedu smo gotovo dostigli broj slučajeva u prvom valu”, rekla je Christelle Meuris, stručnjakinja za zarazne bolesti koja je voditeljica odjela za COVID, prenosi “Radiosarajevo“.

“Strahujemo da posljednje mjere neće biti dovoljne da izravnamo krivulju. Svjesni smo da nam dolazi cunami”, rekla je liječnica.

Meuris strahuje da će uskoro u svakoj sobi biti po dva pacijenta, što komplicira kontrolu širenja zaraznog virusa, prenosi Hina.

Možda vam se svidi

Leave A Reply