Robin Hud iz Bosne

Većina nas je vjerovatno čula za Robin Huda, kralja pljačkaša. Taj veseli lik iz Engleske mitologije I folklora je uveseljavao naša dječačka srca. Ovih dana me je iznenadila vijest da se Robin Hud pojavio u mojoj dragoj Bosni. Kao što to obično biva kod nas neko je pogrešno protumačio ono što je dotični princ radio. Naime, on je po priči otimao od bogatih I davao siromašnim. Naša družina iz Šervudske šume se dosjetila da je lakše oteti siromašnom I prisvojiti za sebe. Nije baš originalna priča o Robin Hudu, ali ima elemenata. Na zadnjem čeku od penzije nalazi se I famozni odbitak za poplave. Eh sad dolazi ono interesantno. Ko je donio takvu odluku? Ko je bio ovlašten da to uradi? Po čijem nalogu? Da li je ovo jednokratni odbitak ili će se nastaviti? Na ta pitanja izgleda nećemo dobiti odgovor u dogledno vrijeme iz prostog razloga što niko živ ne zna odgovor na njih. Poslali smo upit na više adresa ali naravno nismo dobili nikakav odgovor. Izuzetak je federalni premijer Nikšić koji je u svom saopštenju za javnost dao djelimičan odgovor na postavljeno pitanje. On je naime rekao da Vlada Federacije nije donijela nikakvu odluku a osim toga nema ni nadležnosti za to. Upravni odbor PIO-MIO Federacije BiH isto tako nije donio nikakvu odluku po ovom pitanju a I da jeste , po sadašnjoj pravnoj legislativi ona bi bila nevaljana, neutemeljena I nezakonita. Pa ko je onda mogao donijeti takvu odluku? Ponovo pokazujemo da smo zemlja apsurda ili onih koji spadaju u rubriku “vjerovali ili ne”. Takvu odluku je donijelo udruženje građana “Savez penzionera” čiji je predsjednik Omer Efendić. Udruženje osim što se finansira iz budžeta nema nikakvu osnovu da donosi pravne odluke sa zakonskom obavezom. Udruženje je kao I svako drugo. Po zakonu za zakonitost rada zavoda “PIO-MIO FBIH” zadužen je I odgovoran direktor. Malo smo se bavili I matematikom.
Zavod PIO-MIO FBIH broji 383 062 člana tj. Penzionera-umirovljenika. Ako je svima njima odbijeno po 2,5 KM dolazimo do impozantne cifre od 957 655 KM. Skoro milion. Da su te pare ostale na računu zavoda ne bi bila tolika blamaža ali su one nekim čudom prebačene na račun udruženja građana. Postavljaju se mnoga logična pitanja. Ko je naredio tu transakciju, kako niko nije znao da je ona protuzakonita I kako direktor Zavoda Zijad Krnjić I njegova zamjenica Anka Rajić nisu ni pokušali da spriječe ovu Robin Hud-ovsku ujdurmu? Amel Lizde, šef ureda za odnose sa javnošću nije našao za shodno da nam odgovori na upit. Omer Efendić, predsjednik udruženja savez penzionera je ujedno I član Upravnog odbora zavoda PIO-MIO FBIH. Tako da nam je ta veza malo pojasnila način na koji se sve to odigralo. Mada ostaje nejasno kako niko od tih silnih pravnika nije znao da se radi o krivičnom djelu. Federalni premijer Nermin Nikšić nam je pojasnio svoj stav o ovom pitanju. “ Takvu odluku Vlada smatra humanim činom”. Eh pa dragi moj premijeru, to bi bilo isto kao da neko opljačka banku a onda se pravda da je pare htio podijeliti u poplavljena područja. Ne ulazeći u motive I humanost onih koji su to odradili, dragi moj premijeru moram ti reći da si po ovom pitanju u velikoj zabludi. Ovdje se radi o krivičnom djelu koji niko ne bi trebao pravdati a pogotovo ne premijer. Saopštenje za javnost je poslalo I udruženje građana savez penzionera. U njemu stoji da svi oni koji su nezadovoljni takvom odlukom mogu doći u matični savez, prijaviti se te će im ista sredstva biti namirena pri isplati sljedeće penzije, što bi otprilike značilo računajući cijene prevoza da svaki penzioner treba potrošiti desetak maraka I zamoliti društvo iz Šerbudske šume da mu vrate njegove dvije marke.
Volio bih kad bi u budućnosti Zavod temeljio svoj rad na zakonskim aktima a ne na izmišljenim likovima poput Robin Huda. Ukoliko su im takve priče ipak previše prirasle srcu preporučujem toplo “cvrčak I mrav”. Naši penzioneri su bili vrijedni mravi koji su štedjeli za stare dane I nisu zaslužili da im razuzdani cvrčci troše njihov trud I znoj. Ukoliko se ne mognete ophrvati porivima da kradete od najugroženijih morat ćemo dobro pripaziti na svoju djecu jer bi vaša sljedeća akcija mogla biti otimanje sendviča u osnovnim školama. Pozivam ovom prilikom I federalnog premijera da prijavi nadležnim policijskim organima one koji su ovo uradili, a do tada draga djeco pamet u glavu I čvrsto držite svoje sendviče.

kakanj-x/Selman Rustempašić

Možda vam se svidi

Comments are closed.