RMU: Novi damperi od 8.4 mil KM pušteni u pogon

Sredstvima Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas je u Rudniku mrkog uglja “Kakanj” – Površinskom kopu “Vrtlište” izvršena predaja i puštanje u rad pet damper kamiona marke “Belaz 75135” vrijednosti 8,4 miliona KM.

Damperi su nabavljeni sredstvima JP Elektroprivreda u procesu dokapitalizacije RMU “Kakanj” s ciljem zamjene postojeće dotrajale opreme. Nova mehanizacija omogućit će povećanje i ujednačavanje kapaciteta za utovar, prijevoz i odlaganje jalove mase, čime će biti osiguran jedan od preduslova za ostvarenje planirane proizvodnje uglja u narednom periodu.Direktor RMU “Kakanj” Mirsad Jašarspahić je iskazao veliku zahvalnost Elektorprivredu sa investicijom u vrijednosti 8,4 miliona KM u vidu pet dampera.

“Danas govorimo o prednosti ovog površinskog kupa, a posebno će do izražaja doći kada dođe do izgradnje Bloka 8 termoelektrane, kada će trebat udvostručiti količinu uglja i to je cilj ovog investicijskog ciklusa. Svi smo zahvalni Elektroprivredi i vjerujemo u tržišni odnos i bolji interes. Instruktori su bili iznenađeni našim vozačima koji su prvih časova ovladali upravljanjem ovih dampera”, kazao je Jašarspahić.

[doptg id=56]

foto: kakanj-x/ Meho Kubura

Direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica je kazao kako su neke ideje na realizaciju čekale i pola vijeka i da su se počele realizirati.

“Raduje me činjenica da su damperi isporučeni i prije ugovorenog roka. Elektroprivreda je ovdje imala realizaciju projekata čija je ideja čekala i duže od pola vijeka. Vjerujem da ćemo uskoro finansirati i nabavku velikog čela vrijednosti 12 miliona KM čime bismo zaokružili investicioni ciklus u RMU ‘Kakanj’, a od naših investicija ovisi mnogo faktora od plata rudara do električne energije”, istakao je Grabovica.

 U procesu dokapitalizacije u RMU “Kakanj” ukupno će btii investirano 66,9 miliona KM, a vrijednost dosadašnjih investicija je 42 miliona KM.Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na današnjoj predaji dampera je izjavio kako je ovim investicijama Elektroprivreda ispunila zahtjev Vlade FBiH.”Ovim se poboljšavaju uvjeti rada rudara, povećavamo efikasnost rudnika i jačamo privredu ove zemlje i snažimo našu državu. Elektorprivreda je ispunila što smo iz Vlade tražili, a to je da u rudnik investira što više sredstava, a u ovaj rudnik je u protekle tri godine donirano više nego u proteklih 30 godina”, izjavio je Nikšić.

Radnici koji će upravljati damperima su kazali kako će im korištenje ovih dampera omogućiti lakši transport materijala, te da je obuka prošla uspješno, a odmah po prijemu ključeva obavili su i svoje prve zadatke na Površinskom kopu “Vrtlište”.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.