RMU Kakanj dobio pet novih dumpera

0

Novih pet damper kamiona znatno povećavaju transportne kapacitete na PK Vrtlište, tako da više u ovom tehnološkom postupke neće biti potrebno angažovanje kooperanata.
Pet dampera, nosivosti 136 tona, čija ukupna vrijednost je 11 miliona maraka, danas je na Površinskom kopu Vrtlište predato na upotrebu Rudniku Kakanj. Učinjeno je to predajom ključeva za pokretanje kamiona petorici vozača ovih moćnih mašina. Vozači koji su primili ključeve su: Zoran Šain, Nijaz Banjić, Mevludin Kubat, Zakir Subašić i Nermin Bliznović. Ključeve su im predali: direktor Rudnika mr.sci. Kasim Alajbegović, predstavnik fabrike BELAZ Mihail Macelja, ministar pravosuđa u ZDK Mirnes Bašić, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i izvršni direktor za proizvodnju u EP BiH Dr.sc. Nevad Ikanović.

Poslije uručenih ključeva, vozač Nermin Bliznović je napravio kratku demonstraciju, vožnjom, podizanjem i spuštanjem sanduka kamiona koji prima 136 tona materijala. Pet damper kamiona marke Belaz, vrijednosti 11 miliona maraka nabavljeno je iz sredstava Elektroprivrede BiH za dokapitalizacije rudnika uglja.U narednih nekoliko sedmice biće izvršen probni rad svih funkcionalnosti dampera.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Izvršni direktor za proizvodnju EP BiH, Dr.sc. Nevad Ikanović, o investicajama u Rudnik Kakanj i u rudnike Koncerna je rekao:
Ovo je drugi puta da ove godine u Rudniku Kakanj reliziramo investicije Elektroprivrede BiH. Poslije mehanizovanog širokog čela i sistema za dopremu, danas puštamo u rad pet damper kamiona Belaz. Mi i dalje nastavljamo ulaganje u rudnike, a u drugom dijelu godine u Kaknju očekujemo puštanje u rad i hidrauličnog bagera zapremine 12 do 15 metara kubnih. Mi smo već rekli  da se energetska stabilnost zasniva na vlastitim resursima. Zato ćemo i dalje nastaviti ulagati u rudnike, prvo zbog sigurnosti radnika, a onda i kako bi smo dalje podizali proizvodnju i poboljšali ekonomiju rudnika.

U investicionim ciklusima od 2012. do kraja aprila 2017. godine JP Elektroprivreda BiH je u Rudnik Kakanj investirala 62.602.559 KM. U istom periodu, vrijednost potpisanih ugovora iznosi 84.774.905 KM

Poseban značaj je u pouzdanosti kapaciteta za transport sa stanovišta dugoročnog razvoja eksploatacije uglja. Pored toga nabavkom kamiona prestaje potreba za angažovanjem kooperanata na prevozu jalovine. Puni doprinos operativnim i razvojnim planovima površinske eksploatacije ova oprema će dati poslije završetka izgradnje hidrotehničkih objekata u dolini Ribnice, gdje je u vanjsko odlagalište planirano transportovati i odložiti 60 miliona kubnih metara čvrste jalove mase.

Mr.sci. Kasim Alajbegović, direktor Rudnika Kakanj, o realizaciji ove investicije kaže:

Na površinskom kopu nema proizvodnje bez otkrivke niti ima sigurnosti na radu. Ovi damperi znače sigurnost, stabilnost i razvoj površinske eksploatacije uglja u Kaknju. U 2014. godinI pustili smo u rad pet dampera BELAZ nosivosti 110 tona, a danas im priključujemo još pet dampera jedinačne nosivosti 136 tona. Na godišnjem nivou na ovom Kopu utovari se i transportuje oko četiri miliona kubika jalovine. Da bi smo to odradili morali smo angažovati kamione kooperanata. Sa ovim kamionima više namamo potrebe za kooperantima i svu otkrivku možemo transportovati vlastitim sredstvima.

Podsjećamo u augustu 2014. godine, za potrebe PK Vrtlište nabavljeno je pet dampera nosivosti 110 tona, a njihova vrijednost iznosila je 8,4 miliona KM. S ovih pet kamiona, koji su još veće nosivosti, tehnološka linija na transportu otkrivke čvrste jalove mase, sada ima znatno veći kapacitet.