Rim dobio prvu gradonačelnicu: Mlada Virginia Raggi u drugom krugu dotukla svog protukandidata

Virginia Raggi iz redova PoKreta 5 zvjezdica (M5S) u drugom je krugu djelomičnih talijanskih općinskih izbora u glavnom gradu Rimu hametice potukla protukandidata iz redova vladine Demokratske stranke, potpredsjednika Zastupničkog doma Roberta Giachettija, dobivši dvostruko više glasova.

Veće je iznenađenje da je i u Torinu izgubio dosadašnji gradonačelnik demokrat Piero Fassino protiv Chiare Appendino iz M5S. S obzirom na rezultate iz prvog kruga, očito je da je M5S i u Rimu i u Milanu prikupio glasove zdesna i slijeva i da su rezultati rezultat koaguliranja svih protiv stranke Mattea Renzija, piše Jutarnji.hr.

Rezultati nisu svugdje koherentni. U Milanu je tuijesno pobijedio Giuseppe Sala s lijevog cetra protiv Stefana Parisija s desnog centra, u Bologni je dosadašnji načelnik s lijevog centra Virginio Merola za 9 posto prevčladao nad kandidatkinjom desnog centra Lucijom Borgonzoni. Napokon, u Napulju je Demokratska stranka prošla kao bosa po trnju još u prvom krugu, pa je dosadašnji gradonačelnik populist Luigi De Magistris sa gotovo 67 posto svladao Giovannija Lettierija iz Berlusconijeve stranke Forza Italia.

Grillov M5S se snažno afirmirao, osvojivši prvi put dva milijunska grada. S druge strane, premijer Matteo Renzi pokazao je veliku sposobnost koncentriranja glasova protiv sebe. Ako izgubi i na listopadskom referendumu za promjenu Ustava – a sada se to već čini mogućim – napustit će politiku. Tako je, naime, obećao, navodi Jutarnji.hr.

(Foto: REUTERS/Remo Casilli)

Možda vam se svidi

Leave A Reply