Rijetko kada pokazuje simptome, ali njezina oštećenja mogu dovesti i do smrti. Provjerite kako radi

Popularno

Povezano


Ustandardnoj krvnoj slici nekoliko je parametara koji ukazuju na funkcioniranje jetre. Jedan povišeni parametar ne mora značiti ništa, liječnik će pogledati kompletnu sliku. Pogledajte svoj nalaz krvi i provjerite kako radi vaša jetra:

- Marketing -

■ ALT (alanin aminotransferaza) enzim je koji se normalno nalazi najviše u jetri. Kada dođe do oštećenja jetre, povećava se i koncentracija ovog enzima u krvi. Pomoću njega prate se i određene bolesti poput ciroze, hepatitisa i oštećenja izazvanih lijekovima.

■ AST (aspartat transaminaza) još je jedan enzim u jetri, a često se prati i odnos AST-a i ALT-a. Visoka razina AST-a upućuje na oštećenje jetre, no za razliku od ALT-a manje je specifičan jer njegovo povišenje može upućivati i na oštećenje srca, pluća, mišića…

■ ALP (alkalna fosfataza) enzim je aktivan u kostima, jetri, žučnim kanalima, crijevima. Možete biti povišen ako imate oštećenje ili bolest jetre, blokiran žučni kanal ili bolesti kostiju.

■ GGT (gama-glutamiltransferaza) koristi se u otkrivanju bolesti jetre i žučnih kanala. Općenito, povećana razina ukazuje na oštećenje jetre, ali ne ukazuje posebno na stanja koja mogu biti uzrok oštećenja. Služi i za praćenje kroničnog alkoholizma.

■ Protrombinsko vrijeme (PV) brz je i pouzdan koagulacijski test koji se koristi za otkrivanje poremećaja zgrušavanja krvi i praćenje terapije protiv zgrušavanja krvi. Ponegdje se koristi i naziv Quickov test. Skraćeno protrombinsko vrijeme može biti znak oštećenja jetre, a lijekovi koji razrjeđuju krv, poput varfarina, mogu dovesti do njegova povećanja.

■ Bilirubin je produkt raspada eritrocita. Obično se izlučuje putem žuči, a povišena vrijednost bilirubina u krvi znak je da nešto nije u redu s radom jetre, ali može ukazivati i da ste kronično neispavani i umorni ili da imate poremećaj metabolizma bilirubina (Gilbertov sindrom),piše Živim.hr

Sedam znakova koji mogu ukazivati na bolesnu jetru:

Žuta koža i oči
Neuobičajeni umor i mučnina
Oticanje u području abdomena
Pojava angioma na koži nalik pauku
Stalne masnice
Urin tamnije boje
Svrbež kože

- Marketing -

Najnovije