Rijeka čiji je vodostaj pao tako naglo da su brodovi ostali nasukani u pijesku

Lena je deveta najveća rijeka na svijetu po volumenu vode. Proteže se na 4472 kilometra od izvora u Bajkalskim planinama do Arktičkog oceana, a većim dijelom prolazi kroz istočni Sibir, piše “Punkufer“.

Ne čudi stoga što tokom cijele godine ostaje djelomično zaleđena. No ove godine mnogi su ostali šokirani kad su shvatili da je tokom ljetnih mjeseci vodostaj pao za 2,5 metara te da je na nekim mjestima totalno presušila.

Umjesto teretnih brodova koji po Leni prevoze rudu, ali i dopremaju hranu te druge potrepštine u taj izolirani dio svijeta, sada se na istom mjestu mogu vidjeti tek – pješčane dine.

U Jakutsku je vodostaj pao tako naglo da su stotine brodova ostale nasukane u pijesku. U drugim dijelovima ribari se pak žale na premalen ulov ribe.

Suša se pripisuje iznimno visokim temperaturama koje nisu tipične za ovaj dio svijeta u ljetnim mjesecima.

Neočekivano visoka temperatura je zabilježena u istočnom Sibiru u julu i avgustu. Uz to je manjak padavina smanjio vodostaj u rijeci“, otkrila je geografkinja Natalia Frolova, voditeljica odsjeka Hidrologije pri Moskovskom državnom sveučilištu, za Siberian Times.

Lokalno stanovništvo tvrdi da tako nizak vodostaj nije zabilježen u posljednjih trideset godina.

Kako izgleda rijeka Lena, pogledajte u YouTube videu Siberian Timesa.

Možda vam se svidi

Leave A Reply