Riječ stručnjaka za pitanja bezbjednosti: Dodika niko ne namjerava oteti



Stručnjaci za pitanja bezbjednosti se slažu u jednom, od Dodikove otmice neće biti ništa.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ovih dana pokrenuo je novi spin o tome kako ga navodno namjeravaju oteti američki i britanski vojnici. U cijeli svoj igrokaz uključio je čak i oklopna vozila MUP-a RS-a. U istrajavanju na ovoj nebulozi otišao je čak tako daleko da je počeo nabrajati šta su strani vojnici kao namjeravali pokupiti kada ga otmu, pa je spominjao donji veš, čarape, umjetnine…

- Marketing -

Napominje Dodik i kako su međunarodne vojne snage već hapsile i zatvarale ljude u BiH, “zaboravljajući” da se u tim slučajevima radilo o osobama protiv kojih je Haški tribunal podizao optužnice i koji su se skrivali od Međunarodnog suda za ratne zločine.

Čak i izričito negiranje takve mogućnosti, navedeno u NATO-ovom saopćenju, nije zaustavilo “zaigranog” Dodika.

Međutim, stručnjaci za pitanja bezbjednosti se slažu u jednom, od Dodikove otmice neće biti ništa.

– Ne vidim istinu u tim tvrdnjama jer je vrijeme danas, i ono poslije rata, kada su se takve stvari dešavale, potpuno drugačije. Ne može se porediti današnjica i period poslije rata. SAD, Velika Britanija i drugi međunarodni faktori nemaju potrebu za otmicama, jer ako budu željeli da utiču na Dodika, na bilo koji način, to će da učine u kombinaciji s ekonomskim i političkim pritiscima, tvrdi stariji istraživač iz Centra za bezbjednosnu politiku u Beogradu, Vuk Vuksanović u izjavi za Srpskainfo.com.

Ističe kako bi do Dodikove otmice moglo doći eventualno jedino u slučaju novog rata u BiH.

– Međutim, nisam spreman da se okladim da će se tako nešto i desiti, dodaje Vuksanović.

Na sličan način razmišlja i vojno politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić. Prema njegovom mišljenju, jedini povod za Dodikovo hapšenje ili otmicu bio bi da počini neko konkretno krivično djelo koje zahtijeva takvu vrstu intervencije.

– Morali bi imati neki debeo povod i razlog za tako nešto, a toga trenutno nema. Naravno da Dodikova politika nije po volji nekih centara moći, ali za sada je sve to u političkom domenu. Neće specijalne snage preduzimati akciju protiv nekoga samo zato što im se ne sviđa šta taj neko priča i šta radi u političkom životu. Tačno je da su danas promijenjeni svi kriteriji i da je rat u Ukrajini postavio neka nova pravila igre, ali još uvijek ne možete da kažete: “neko nam smeta, pa ćemo samo zato poduzeti akciju protiv te osobe”, istakao je Radić.

Ipak, treba uzeti u obzir da Dodik svoj igrokaz oko otmice ne izvodi zbog stručnjaka, ili ljudi koji misle svojim glavama.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano