Rezultati studije: Da li buster vakcina iscrpljuje imunološki sistem?


Čini se da četvrta doza vakcine Bajontek/Fajzer ne pruža ništa veću zaštitu od zaraze omikron sojem virusa, od treće doze, na šta ukazuje jedna preliminarna studija iz Izraela, navodi Deutsche Welle (DW).

- Marketing -

Izrael je prva zemlja u svijetu koja sistematski poziva svoje građane da se vakcinišu četvrtom dozom.

Naučnici su podatke objavili u ponedeljak 17. januara 2022, oko tri sedmice nakon početka kampanje u toj zemlji.

Rezultati, čini se, potvrđuju sumnje koje je još prošle nedjelje izrazila Evropska agencija za lijekove (EMA), navodi DW.

Marko Kavaleri, koji je u EMA odgovoran za strategiju vakcinacije, rekao je na konferenciji za novinare da ne postoje podaci koji bi podržali široko dejstvo četvrte vakcine.

Bez obzira na to, pojedine zemlje poput Danske, Mađarske ili Čilea, odobrile su vakcinaciju četvrtom vakcinom.

Pritom je i direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Gebrejezus još krajem decembra izjavio da bi paušalno dopunsko vakcinisanje moglo prije da produži pandemiju, nego da je okonča.

Kavaleri iz EMA ne ukazuje samo na nedostatak podataka o efikasnosti više dopunskih vakcinacija, već takođe smatra da bi česte dopunske vakcinacije mogle negativno da djeluju na imunološku reakciju protiv kovida 19. To bi moglo da dovede do “zamora (imuniteta) stanovništva“, koje je već dobilo više doza cjepiva.

S druge strane, iako ne postoje klinički podaci o nedvosmislenom dejstvu višestrukih vakcinacija, nema ni naučnih dokaza da česte vakcinacije mogu da vode iscrpljivanju imunološkog sistema. Ta teza, naime, nikada nije istraživana.

Kavaleri vjerovatno strahuje da bi ponovljeno izlaganje antitijelima poput onih koja se nalaze u vakcinama, moglo da dovede do anergije T-ćelija, ocjenjuje za DW profesorica Sara Fortjun koja na Harvardskoj školi za javno zdravlje radi na katedri za imunologiju i infektivne bolesti.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano