Renault prodao Rusima vlasnički udio u Avtovazu za manje od pola marke

Francuski proizvođač automobila prodao je većinski udio u najvećem ruskom proizvođaču automobila.

Renault, kao jedan od sankcijama i aktualnom geopolitičkom situacijom najpogođenijih proizvođača automobila, pronašao je optimalno rješenje za svoje akvizicije u Rusiji. Svoj 68-postotni udio u Avtovazu prebacio je na ruski naučni institut, i to za simboličnu cijenu od jednog jedinog rublja (0.026 KM).

- Marketing -

Naravno, Renault se nije odrekao velikog kapitala, nego je postignut dogovor da zadrži pravo otkupa u sljedećih pet do šest godina, napomenuo je ruski ministar trgovine Denis Manturov, prema izvještajima ruske novinske agencije Interfax, dodavši i da će Renaultov udio u moskovskoj tvornici preuzeti gradska uprava.

“No budemo li u tom razdoblju ulagali, ulaganja će biti uključena u troškove. Niko nikome neće ništa pokloniti”, naglasio je Manturov.

Zanimljivo je da ni Renault ni vlada u Parizu, koja u Renaultu drži vlasnički udio od 15 posto, nisu željeli komentirati transakciju, napominje Reuters.

Podsjetimo, francuski proizvođač automobila je u martu obustavio rad u moskovskoj tvornici zbog snažnog pritiska kojem je bio izložen sedmicama prije. Time je bio doveden u situaciju da izgubi vlasništvo nad tvornicama u Rusiji.

Stoga je pronađeno optimalno rješenje kojima privremeno vlasništvo nad Avtovazom preuzima moskovski institut za istraživanje automobila i motora NAMI. Radi se o organizaciji sa stoljetnom tradicijom koja je između ostalog projektirala Aurus Senat, najluksuzniji ruski automobil u historiji. Inače, on je bio i osnova za razvoj nove Putinove predsjedničke limuzine.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano