14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Reforma počinje: Državna preduzeća bez rođaka, prijatelja i poslušnika


Danas je objavljeno da je okončana izrada Studije reformisanja i modernizovanja sistema upravljanja državnih preduzeća što je po ocjeni mnogih stručnjaka najvažniji i najsloženiji zadataka za pristupanje Evropskoj uniji.
Tim povodom javnosti se obratio prof. dr. Manojlo Babić koordinator Ekspertnog tima koji je učestvovao u izradi ove studije i u partnerstvu sa Sveučilištem/Univerzitetom “Vitez” će je ponuditi vlastima kako bi se iz nje reformska rješenja prenijela u normativne akte državnih preduzeća.
– Bilo bi normalno da je Studiju sačinila vlast ali ona to nije učinila iz razloga što bi je modernizovanje navedenog upravljačkog sistema lišilo ogromnih privilegija koje je sebi osigurala u javnom sektoru. Ona to čak nije uradila ni nakon najnovijeg zahtjeva Evropske komisije o nužnosti reformi što bi promijenilo postojeće stanje i postojeća rješenja u ovom sektoru i reformisanjem ga učinilo sličnim ili istim onakvim kakav postoji u privredama država članica Evropske unije, ističe dr . Manojlo Babić.
Ovaj ugledni bh. ekonomista podsjeća na to da su pripreme i pisanje studije trajale nekoliko godina. Kada je grupa od 14 profesora sa svih državnih fakulteta izradila reformsku agendu (osnova za pisanje studije) priključili su im se Ekonomski institut Sarajevo i Ekonomski institut Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci. Nažalost, ističe dr. Manojlo Babić ubrzo su pod, pritiskom aktuelnih vlasti u oba entiteta, navedeni instituti odustali od daljnje saradnje sa njima a da bi to osigurali entitetski moćnici u Banjoj Luci smijenili su dekana Fakulteta i ukinuli fakultetski institut.
Pojašnjava i zbog čega je važno da se to što je napisano čim prije implementira: Usvajanjem reformskih rješenja iz navedene studije naša zemlja bi napravila ogroman iskorak u pravcu kretanja ka EU. Ona bi zahvaljujući tome, mogla odmah, nečekajući novih deset godina, da restrukturira i modernizuje naša državna preduzeća i tako ih osposobi za uspješno, profitabilno poslovanja u tržišnim uslovima privređivanja, da ih, zahvaljujući tome, riješi ogromnih gubitaka koje, od početka tranzicije do danas, stvaraju kod sebe, zbog enormnog zapošljavanja u njima, partijskih članova, prijatelja i rodbine.
Zahvaljujući depolitizaciji sistema upravljanja u njima (koja se obavezno predviđa u Studiji), ta će preduzeća biti oslobođena zloupotreba, kriminala i korupcije moćnika vladajućih partija i od kočničara razvoja naše privrede ona će postati motorna snaga njenog razvoja u narednim godinama. Tako bi se nakon 30 godina, proizvodnja i standard građana naše zemlje konačno približili onoj proizvodnji i standardu koje su imali prije početka rata.
Zaključujući dr. Manojlo Babić ističe da građani naše zemlje ne bi smjeli da propuste ovu izvanrednu priliku, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog potrebe da spriječe masovni odlazak svoje djece u tuđinu, kako bi konačno ovdje, a ne tamo mogli da žive životom dostojnog čovjeka, prenosi indikator.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO