17.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

RECITE ZBOGOM NESANICI I GOJENJU! Evo šta treba da POPIJETE PRIJE SPAVANJA


Na primjer, šolja mlijeka pred spavanje pomoći će vam da brže zaspite, spavate mirno bez buđenja usred noći, čak i da ubrzate mršavljenje!

Evo zbog čega je dobro piti mlijeko pred spavanje:

1. Moć triptofana i melatonina

Više studija na ljudima i životinjama pokazale su da ispijanje mlijeka pred spavanje podstiče bolji san. Mlijeko sadrži triptofan i melatonin, koji pomažu da zaspite lakše i brže. Tirptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji poboljšava raspoloženje, opušta i zapravo je preteča melatonina, koji reguliše bioritam i priprema organizam za san. Uz to, nauka je pokazala da unošenje dovoljno triptofana i melatonina snižava anksioznost i depresiju koje se mogu pogoršati tokom perioda spavanja.

2. Fantastičan izvor proteina

Ako večerate dosta prije spavanja, moguće je da ćete imati problem sa spavanjem tokom noći. Da biste spriječili buđenje zbog gladi, popijte šolju mlijeka pred spavanje.

3. Psihološki aspekt

Osim fizičkog uticaja na telo, ispijanje mlijeka pred spavanje nas podsjeća na djetinjstvo, što nam vraća lijepe uspomene i ima smirujući efekat.

4. Pomaže mršavljenju

Ako vam ispijanje mlijeka pomaže da bolje zaspite, pomoći će vam i da smršate! Loš san može biti uzrok gojenja, pa bi popravljanje kvaliteta sna moglo da bude rješenje i za tih nekoliko dobijenih kilograma. Osim toga, mlijeko je prepuno proteina, pa je odlična zamjena za kasnu “užinu” koja takođe može biti krivac za povećanje kilaže.

5. Povećava čistu mišićnu masu

Mliječni proteini su kazein i protein surutke. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje oba uveče pojačava sintezu mišićnih proteina tokom noći, piše “Stil“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO