Rečenica koje svaki dan morate reći svom djetetu

Kaže se da su djela važnija od riječi, ali u nekim situacijama riječi su ipak jače od djela, pogotovo kada su u pitanju naša djeca.

1. Volim kada… Nemojte stavljati naglasak na ono što rade ‘loše’ ili ‘krivo’ nego se prije svega fokusirajte na pozitivne aspekte njihova ponašanja.

2. Ponosim se tobom. Nema bolje pohvale za dobar uspjeh. Međutim, ponekad dajemo sve od sebe, ali rezultat nije zadovoljavajući. U takvim trenucima djeca ne trebaju slušati kritike nego moraju čuti da ste uz njih, ponosni do kraja bez obzira na sve jer znate koliko su truda uložili u nešto.

3. Poseban/posebna si. Dajte im do znanja da njihove različitosti nisu slabost nego snaga.

4. Znam da ti to možeš. Svakodnevno ih ohrabrujte, a zbog spoznaje da vjerujete u njih vaša djeca će biti sigurnija u sebe.

5. Vjerujem ti. Izgradite odnos pun međusobnog povjerenja jer ćete ih tako motivirati na iskrenost.

6. Volim te.

Nikada im ne prestajte riječima pokazivati svoju ljubav jer je ovo jedna od rijetkih situacija u kojima riječi uistinu mogu biti jače i potrebnije od djela.

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar