Reagovanje: U Kaknju se ne gradi spalionica, nego fabrika za preradu animalnog otpada

Zbog činjenice da su se u kakanjskoj javnosti pojavile dezinformacije o navodnoj izgradnji spalionice otpada animalnog porijekla u Kaknju što je izazvalo uznemirenost stanovništva, građanima se obraćamo pojašnjenjem da neće biti izgradnje nikakve spalionice. Zabuna je nastala kada je prenesena informacija da je Federalnim planom zbrinjavanja otpada planirana izgradnja kafilerije što je javnosti predstavljeno bez objašnjenja pojma „kafilerija” pa je zbog toga, usljed nedostatka informacije, došlo do širenja glasina o izgradnji spalionice.

U Kaknju se ne planira izgradnja spalionice. Naprotiv, u Kaknju se planira graditi fabrika koja neće ništa spaljivati, nego će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem dobijanja prerađenih animalnih proteina, životinjske masti i tehničke masti.

Ovakve fabrike postoje širom Evropske unije, te u susjednoj Republici Srbiji u kojoj postoji nekoliko ovakvih fabrika. Ovu fabriku će u Kaknju i graditi firma iz države članice Evropske unije – Republike Hrvatske gdje već obavlja ovu djelatnost u skladu sa normativnim aktima EU.

Dakle, nema spaljivanja animalnog otpada u Kaknju, nema novih dimnjaka, rad fabrike se zasniva na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa Evropske unije koji se odnose na zaštitu okoline.

Osim toga, izgradnja ove fabrike će donijeti višemilionska ulaganja na području Kaknja, te nova značajna zapošljavanja.

S druge strane, ono što se dešava danas u Kaknju i drugim općinama BiH, kada ne postoji fabrika za preradu animalnog otpada, je zapravo krajnje opasno jer najmanja količina nemarno odbačenih ili nepropisno zbrinutih životinjskih nusproizvoda, osim što može biti opasna za zdravlje ljudi i životinja, može učiniti i veliku štetu okolišu.

Press Općina Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.