Reagovanje na film “DUVANSKI RAT”

Povodom filma “Duvanski rat”, autora zurnal.ba, dobili smo reagiranje Šerifa Isovića, bivšeg finansijskog direktora FDS.

Njegovo reagiranje objavljujemo u cijelosti.

_______________________________________________________________

Nakon što sam pogledao vaš film „Duvanski rat“ u kojem se pominjem i ja, odlučio sam da vam se pismeno obratim i zatražim vaše izmjene istog kako slijedi u nastavku ovog obraćanja:

U vašem filmu „Duvanski rat“ se između ostalog konstatira:

„… za aferu su odbili da govore … kao i Šerif Isović bivši finansijski direktor u FDS.“

„… za Isovića kao i za sve ostale aktere ove priče vežu se finansijske afere a njegova iznosi 283.000,00 KM… na sredstva naplaćena od Fabrike Isović nije platio porez već ga je oslobođen zbog nabavke kiparskih i vajarskih djela, što je složićete se jedno od najbezobraznijih objašnjenja za izmirenje obaveza prema državi, MUP je pokrenuo po ovim činjenicama istragu ali je ona nakon smrti Šefika Loje obustavljena…“

„… Koliko su Isovićevo pismo o kriminalu, ulazak Finansijske policije u Fabriku duhana Sarajevo kao i dolazak Jasmina Jaganjca ispred SDP u Nadzorni odbor kvalitetno uvezani da ovaj sljed događaja i dešavanja koja su proizveli nameću zaključak da su narečeni akteri djelovali po nalogu političkih grupacija ili kako se to kolokvijalno kaže otuđenih centara moći za zadatkom da se ta fabrika otme nakon što joj se promijeni upravljačka struktura…. dobijamo vrlo čvrstu osnovu za zavjeru protiv Fabrike duhana Sarajevo…“

„… Nadzorni odbor je Isovića hitro smijenio a on je poveo sudske sporove koje je izgubio.“

 S navedenim u vezi želim vam reći da ove vaše konstatacije nisu tačne i da od mene izjava od vaših novinara na ove kvalifikacije nije tražena, te vas molim da vaš film u ovom djelu izmjenite, da na prikadan način objavite i u film uključite ovaj demant, a do tada emitovanje ovog filma obustavite.

Tačno je da na poziv vaših novinara da govorim „o kriminalu u Fabrici duhana Sarajevo nisam pristao. Želim vam samo reći da ja i prije,, kad su se u javnosti pojavili djelovi sadržaja iz mog pisma upućenog Nadzornom odboru, nisam želio da govorim na pozive medija koji su tada bili zainteresirani za ovaj slučaj. Nisam želio govoriti za medije prije svega iz razloga što mislim i što sam ubjeđenja da stvari o kojima sam pisao Nadzornom odboru ne treba da se istražuju i rješavaju po medijima već u rukovodnim i upravljačkim strukturama Fabrike i u policijskim, tužilačkim i sudskim klupama i postupcima, kao i iz razloga što meni osobno takav publicitet nije potreban. Međutim vaši novinari nisu tražili od mene da govorim ili da se izjasnim o naprijed osporenim konstatacijama a koje se tiču mene lično, pa na vaše konstatacije moram reagirati kako izrečene neistine ne bi dobile epitet istine.

 

Sve svoje ostvarene prihode pa i prihod koji sam ostvario od Fabrike duhana Sarajevo uredno i blagovremeno sam prijavio i prikazao u mojim poreznim prijavama i na sve prihode je plaćen porez u skladu sa važećim propisima koji su važili u vrijeme naplate sredstava, a što se može provjeriti i dokazati mojim poreznim prijavama i uplatama koje su podnešene Poreznoj upravi FBiH. Nikada do sada nijedna moja porezna prijava u kojoj su kao prilog bili navedeni i bruto i neto prihodi, nije od strane porezne uprave vraćena niti sam bilo kada pozvan ili obaviješten da prijavu izmijenim, dopunim ili platim porez koji eventualno nisam prijavio i platio. Simptomatično je da su kad sam se i 2006. godine, više godina prije mog dolaska u fabriku, u drugoj firmi borio za efikasnost i racionalnost (čitaj protiv korupcije) protiv mene podnešene anonimne krivične prijave, a moje porezne prijave i prihodi objavljeni u medijima, pa me ni tada ni nakon toga niko ne pozva da platim neki dodatni porez niti me optuži za neplaćanje poreza, a eto sada vi napraviste otkriće na prijavi koju podnosilac nemade hrabrosti da potpiše, jer zna da je lažno prijavljivanje krivično djelo.

 

Takođe nije tačno da je istraga koju je pokrenuo MUP prekinuta zbog smrti Šefika Loje… Ova vaša tvrdnja se i logički pada jer kakve veze može imati smrt gopodina Šefika Loje sa eventualno mojom poreznom obavezom koju nisam platio, obzirom da svako snosi odgovornost za svoje porezne obaveze, pa eto javno izjavljujem da sam spreman odgovorati, ne ističući i ne braneći se smrću gospodina Šefika Loje ili bilo kojim „imunitetom“ osim svojim radom i pravdom.

 

Vaša priča ima sasvim drugačiju stvarnost. Naime, prema mojim saznanjima, nakon što sam otišao iz Fabrike duhana protiv mene na više adresa tužilaštava, MUP-a, SIPA, Finansijske policije i drugih kontrolnih institucija podnešene anonimne krivične prijave iste sadržne u kojima je upravo navedeno da nisam platio porez na ostvarene prihode od Fabrike, a na osnovu vašeg filma se jasno mogu indentifikovati podnosioci ovih anonimnih krivičnih prijava.

 

Indikativno je da su neke od ovih anonimnih krivičnih prijava, prema mojim saznanjima završile kod visokog zvaničnika Federalnog MUP-a (koji me je nakon što sam ukazao na nezakonitosti zvao i tražio da se sastajemo u noćnim satima van prostorija MUP-a, da o kriminalu u Fabrici ne razgovoram ni sa kim osim sa njim), koje su dalje dostavljene tužilaštvima i kontrolnim organima sa zahtjevom za sprovođenje istrage. Prema mojim saznanjima provjeru tih prijava vršili su prvo istražitelji porezne uprave, zatim inspektori finansijske policije i na kraju inspektori Federalnog MUP-a. Koliko je meni poznato, nijedna od ovih kontrolnih institucija nije utvrdila moje greške u prijavljivanju, obračunu i plaćanju poreza na ostvarene prihode, jer da nije tako, da porezi nisu pravilno obračunati i plaćeni po bilo kom osnovu, tada bi porezna uprava shodno važećim propisima meni izdala rješenje o dodatnim poreznim obavezama. Naprotiv, rješenjem br. 13-9/3-15-10-8688/12K.S. Porezna uprava FBiH je utvrdila da po podnešenim poreznim pijavama imam više uplaćenog poreza u iznosu od 1.442,00 KM, koji mi je vraćen.

 

Radi vaše pravilne informisanosti želim vam samo kazati da je na ostvareni prihod od Fabrike porez plaćen dva puta i to: prvi put prilikom isplate u iznosu od 30% na bruto osnovicu (član 11 Zakona o porezu na plaću) i drugi put kroz porez na ukupan prihod fizičkog lica po stopi od 15% na osnovicu koji čini ostvareni neto – čist prihod (član 67, 68, 72… Zakona o porezima Sarajevskog kantona).

Ja u FDS nisam otišao ni sa kakvim preporukama ili nalozima političkih grupacija ili otuđenih centara moći ili sa zadatkom da se ta Fabrika otme nakon što joj se promijeni upravljačka struktura. Ja sam prihvatio ponudu direktora da radim poslove izvršnog direktora za finansijske poslove, a iste sam radio profesionalno i čestito. Iz mog pisma koje je upućeno Nadzornom odboru, u kojem su hronološki navedene samo neke aktivnosti, jasno se može zaključiti da se moj rad temeljio isključivo na: poštivanju zakona, sačuvanju i povećanju kapitala Fabrike, njenom racionalnijem, efikasnijem i transparentnijem poslovanju.

 

Ja sam u Fabrici počeo raditi 15.10.2009 godine i nakon što sam izvršio uvid u poslovne knjige, odmah sam, bez bilo kakvih kalkulacija ili ličnih interesa kako se to nastoji prikazati, prvo usmeno a zatim i pismeno 20.10.2009 ukazao direktoru na negativno poslovanje koje je teško preko 7.000.000,00 KM. Samo ovaj primjer koji se dogodio na samom početku mog rada jasno ukazuje na moju opredjeljenost u vezi sa poslovanjem Fabrike, tako da i laiku kad izvrši uvid u hronologuju mojih pismenih obraćanja direktoru, navedenih u pismu Nadzornom odboru, može biti jasno ko je i kakve imao i ima interese u vezi sa poslovanjem Fabrike. Zaista je nevjerovatno, nečasno i suludo formirati zaključke da sam ja tada bio na zadatku otimanja Fabrike i sadejstvu sa političkim grupacijama i ličnostima navedenim u vašem filmu.

 

O činjenicama navedenim u mom pismu a upućenom Nadzornom odboru od mene niko od nadležnih organa (nadzornog odbora, finansijske policije…) nije tražio nikakvu izjavu niti sam od istih pozivan da se na bilo koji način izjasnim o ovim činjenicama. Pa dovođenje i stavljanje u moju „moć“ davanja naloga Finansijskoj policiji za istragu je samo jedna velika laž i jeftina podvala. Ja sam pismo dostavio samo članovima Nadzornog odbora a gdje se i kome isto dalje dostavljalo odgovor na to, ako vas zanima, potražite od članova Nadzornog odbora. Mada, složićete se da to i nije bit i suština priče jer prava suština i bit je to da li je to što sam ja napisao tačno i istinito, a zatim ko će i kada za to što je napisano i potpisano odgovarati bilo da je laž ili istina.

 

Nakon gledanja vašeg filma logički se nameću pitanja: Da li je zakonito, normalno, pošteno, racionalno, transparentno da nakon što sam 05.11.2010. godine ukazao i potpisao nezakonitosti navedene u pismu Nadzornom odboru, a koje su se mogle provjeriti i potvrditi pregledom poslovnih knjiga od strane stručnih lica za samo nekoliko sati rada, od mene niko od nadležnih ne zatraži bilo kakvo obrazloženje, a da se s druge strane po anonimnim prijavama (za koje po članu 7 stav 3 Zakona o postupanju sa predstavkama i prijedlozima nije obavezna provjera) daje nalog da se tri puta vrši provjera mojih poreznih prijava. Da se nisu pokrenule optužnice bilo protiv odgovornih za nezakonito poslovanje bilo protiv mene zbog klevete…. Vjerujem da ćete, ako budete zainteresovani i dosljedni, vašim daljim istrajnim i čestitim radom otkriti nalogavace, a traženjem odgovora na ova pitanja otkriti neke od zaštitnika i pokrovitelja kriminala u Fabrici duhana Sarajevo, a i šire… sretno.

Konstatacija da sam sporove koje sam poveo protiv FDS izgubio je nezavršena priča i poluistina. Naime tačno je da je Općinski sud Sarajevo donio presude u korist Fabrike koje ne želim komentarisati izuzev da su na iste uložene žalbe Kantonalnom sudu Sarajevo po kojim nisu donešene odluke, da je apsurdno da ova parnica koja se odnosi na prava iz radnog odnosa (a ne kako se želi prikazati o navodima iz pisma) nije okončana ni do ovog mog obraćanja i nakon protoka vremena od 3 godine i 7 mjeseci. Ja imam strpljenja svoju pravdu i istinu tražiti i do međunaradnih sudova i ubjeđen sam da će se pravda ostvariti bez obzira koliko se na nju dugo čekalo, bilo kod domaćih ili međunaradnih sudova. A do ostvarenja mog ubjeđenja ili pak razočarenja, slobodan sam direktoru koji slavodobno pokazuje presude predložiti da o mom trošku u dnevnim listovima Avaz i Oslobođenje javno objavi, primjera radi, presudu br. 65 0 Rs 178646 10 Rs od 30.11.2012 godine i žalbu na ovu presudu, da se pravna i ostala javnost uvjeri koliko u istoj ima pravde i zakona. S druge strane, da li će dioničari Fabrike, kako veliki tako i mali, štititi svoju imovinu i boriti se za racionalno upravljanje istom to je njihova osobna stvar, kao što je javna obaveza nadležnih organa da preduzmu mjere protiv onih koji nezakonito posluju. Ja sam sa sebe skinuo i moralnu i društvenu odgovornost jer sam svojim kratkim prisustvom u Fabrici dao sve od sebe da se imovinom Fabrike upravlja racionalno, efikasno i transparentno, a za što sam platio ne malu cijenu. Međutim i opet bih to isto učinio zbog Gospodara koji daje nagradu za pravdu i istinu.

Što se tiče konstatacija gospodina direktora o visini moje zarađene naknade i njenom otkriću, mogu samo reći da nije otkrio toplu vodu jer ova topla voda je otkrivena 2006 godine i pomogla mi da dođem u Fabriku. Na osnovu mojih usluga Fabrika je imala pozitivan efekat na svoje poslovanje od preko 8,4 miliona KM, a njegovim radom i „milionskim“ menadžerskim ugovorom (pozivam da ga javno objavi sa ukupnim primanja po njemu) Fabrika se sistemski i organizovano urušava. A što se tiče komentara o advokatskom uredu očito je da sam po njemu pogriješio u izboru, jer nisam odabrao možda njegov advokatski ured koji je prisutan u Vranici, GP Bosni, Energoinvest-armature…, koji su doživjeli sudbinu poznatu javnosti, pa zato, gospodo dioničari i zaposlenici, zapitajte se da li i vas očekuje ista sudbina.

Na osnovu sadržaja vašeg filma ne mogu a da vas ne upitam da li ste svjesno nasjeli na laži i podvale vaše „žrtve“, da li ste pokušali sve poistovjetiti, dovesti u istu ravan, glavnog glumca pretvoriti u žrtvu, a neke zaštitnike pravde i istine pretvoriti u progonitelje. Da li ste kod vašeg promišljanja o otimanju rasuđivali o tome kako to da je iz „zaposlenih“ koji su imali manje od 10% dionica, od 5 članova nadzornog odbora bilo 3, kojim „šef“ u Fabrici bi direktor, a oni direktoru „šef“ na sjednicama Nadzornog odbora odnosno u nadzoru nad poslovanjem Fabrike. Koliko ima izvršnih direktora po prijedlogu drugih dioničara ? Da li je u ovakvom odnosu bilo otimanja, kupovine, privatizacije ili nečeg slično….

Ja iskreno vjerujem da neće proći dugo vremena kad će istina i pravda izaći na vidjelo jer je, po mom mišljenju, Fabrika duhana Sarajevo jedan od najboljih primjera za dokazivanje odlučnosti da su ova država i njene institucije odlučne u borbi protiv kriminala, korupcije, neracionalnog i neefikasnog poslovanja.

S poštovanjem

Mr. sci. Isović Šerif, bivši finansijki direktor u FDS

Možda vam se svidi

Comments are closed.