Razočarenje: Kakanj dobio 108.000 KM za uništene kuće tokom poplava

Sa općim razočarenjem i nevjericom, u situaciji kada veliki broj kakanjskih porodica koje su ostale bez domova zbog prirodne nesreće odbrojava dane do zime i sa čežnjom iščekuje pomoć za izgradnju kuća, obavještavamo javnost da je iz Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće Kaknju dodijeljeno skromnih , simboličnih i apsolutno nedostatnih 108.000 KM za izgradnju i obnovu uništenih i oštećenih kuća.

Za ovaj iznos ne mogu se izgraditi niti tri kuće, a u Kaknju je prirodnom nesrećom uništeno 35 stambenih objekata.

Osim toga, propisana je i dugotrajna procedura realizacije ovih sredstava.

Ovaj slučaj nekorektnog odnosa prema Kaknju nije prvi. Prilikom ovogodišnje raspodjele sredstava iz GSM licence u svrhu izgradnje puteva Kaknju je dodijeljeno 0 KM.

I tu nije kraj. Nedavno je Vlada F BiH donijela odluku o raspodjeli sredstava iz zajma Svjetske banke. Ova sredstva su namijenjena za hitan oporavak od poplava u BiH. Izvršena je raspodjela 15 miliona KM, a Kaknju opet nije dodijeljena niti jedna marka.

Vrhunac apsurda se ogleda u činjenici da će kakanjski porezni obveznici vraćati ovaj zajam premda nisu dobili niti marku iz ovih sredstava.

Sa pravom se pitamo da li je Kakanj – grad koji stvara novu vrijednost i puni budžete svih nivoa vlasti zaslužio ovakav tretman od strane viših nivoa vlasti.

Možda vam se svidi

Comments are closed.