Različiti prioriteti: Ko čisti snijeg na autoputu Zenica – Sarajevo?

Snijeg koji je u toku noći s nedjelje na ponedjeljak počeo padati stvorio je neprilike vozačima na autoputu Zenica – Sarajevo, a čitatelji su nam poslali i nekoliko fotografija dijela autoputa u Tarčinu i Vlakovu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

S obzirom da put nije bio očišćen, kao ni zaustavne trake i naplatna mjesta, pitali smo JP Autoceste FBiH ko je zadužen za čišćenje. U odgovoru se navodi da korisnici autoceste često postavljaju nerealne zahtjeve i kretanje svojih vozila ne prilagođavaju uslovima na autocesti.

“Prilikom čišćenja autoceste u toku snježnih padavina definisani su prioriteti i redosljed čišćenja pojedinih dijelova autoceste. Prvo se vrši čišćenje trase i naplatnih mjesta, nakon toga petlji i ulaza na autocestu, a tek kasnije odmorišta i uslužnih objekata na autocesti i to na nivou da se autocesta održava prohodnom”, navode iz Autocesta FBiH.

Naime, fotografije koje smo dobili nastale su jutros oko 4 sata, a iz Autocesta pojašnjavaju da je prohodnost obezbijeđena, ako visina snijega na cestama I i II prednosnog razreda ne prelazi 10 cm.

autoput-snijeg-Sarajevo-Zenica-ciscenje-222autoput-snijeg-Sarajevo-Zenica-ciscenje-333

“Kako bi bezbjednost saobraćaja podigli na što veći nivo u toku radova na čišćenju snijega postavljeni su strožiji vremenski okviri i radovi na završetku čišćenja od sniježnih padavina, odnosno da je cesta očišćena u punom profilu treba da se završe što prije i nikada ne prelazi 1-2 sata od prestanka snježnih padavina ovisno od količine istih. Tako je bilo i pomenutog dana, odnosno početak padavina je bio oko 00:30, prestanak je bio oko 1:40, a naplatna mjesta su bila u potpunosti očišćena u 02:40 što smo provjerili na video nadzoru”, navode iz ove kompanije.

Iako fotografije naših čitatelja pokazuju drugačiju sliku, iz Autocesta su još jednom skrenuli pažnju na ograničenje brzine na autocesti u zimskim uslovima. Ali da službe održavanja rade svoj posao pokazuje i fotografija očišćenog autoputa od 30. decembra, piše “NAP“.

Možda vam se svidi

Comments are closed.