Raspada se ‘srpsko jedinstvo’: Sijevaju optužbe između SDS-a i SNSD-a

Popularno

PovezanoSrpsko jedinstvo se raspada, kakve su i bile prognoze prije neprirodnog ujedinjenja i apsolutne podrške koju je opozicija dala Miloradu Dodiku u trenutku kada se hvatao za slamku spasa.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srpsko jedinstvo se raspada, kakve su i bile prognoze prije neprirodnog ujedinjenja i apsolutne podrške koju je opozicija dala Miloradu Dodiku u trenutku kada se hvatao za slamku spasa.

- Marketing -

“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je ocijenio da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske”, istakao je predsjednik SDS-a.

Prema njegovim riječima, naivno je vjerovati da trenutno postoje unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ih taj bh. entitet danas posjeduje.

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu“, kazao je Mirko Šarović.

Još je naglasio da je “ideja mirne disolucije tačka razlaza” politika SDS-a i Dodika i njegovog SNSD-a, jer u SDS smatraju da je to “najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku”.

Šarović je naveo da će se SDS “odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”.

Ubrto je stigla i reakcija iz SNSD. Rastu tenzije u Republici Srpskoj, jer su, očito, svjesni da je ovakva situacija neodrživa, a sada je pitanje opstanka na političkoj sceni.

“Izjava Mirka Šarovića da SDS ne podržava i da će se odlučno suprotstaviti mirnoj disoluciji Bosne i Hercegovine, odnosno nezavisnoj Republici Srpskoj na najjasniji mogući način pokazuje koliko se tragično SDS odrodio od naroda Republike Srpske”, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je ovom izjavom Mirko Šarović u potpunosti razotkrio i ogolio razloge zbog kojih su pojedini predstavnici opozicije u proteklih sedam dana na jedan skandalozan način pokušavali da problematizuju izjave Milorada Dodika na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Marketing -

Najnovije