Ranjeni vojnik iz Rajlovca tužio državu i Federaciju BiH

Dževad Ljukovac, pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je ranjen 2015. godine kada je Enes Omeragić ubio dvojicu vojnika a potom i sebe, tužio je državu Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH.

Ljukovac je zatražio odštetu u iznosu od 15.000 maraka zbog povreda koje je zadobio 18. novembra 2015. godine, kada ga je dok se vraćao s posla u autobusu, kako se navodi u tužbenom zahtjevu, ranio Enes Omeragić, javlja BIRN.

– Radilo se o aktu terora a država BiH je dužna da spriječi ovakve radnje, te zaštiti svoje građane. Obzirom da je počinilac izvršio samoubistvo, on nije mogao biti tužen – kazala je advokatica Sanja Bećirović-Zijadić, koja zastupa Ljukovca.

Zastupnici Pravobranilaštva BiH osporavali su visinu tužbenog zahtjeva, te su naglasili činjenicu da je povreda nastala nakon radnog vremena.

– Posebno ističemo neosnovanim navode da je tužitelj bio meta jer je pripadnik Oružanih snaga BiH – kazao je pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović.

Alaudin Mešetović, u ime Pravobranilaštva Federacije BiH, kazao je da samo sudska presuda može okvalificirati radnju kao teroristički napad, što je izostalo u ovom slučaju.

– Stoga nije relevantan ni predloženi dokaz – spis tužilaštva koji je formiran po ovom predmetu. Samo presuda suda je relevantna -kazao je Mešetović.

Naredno ročište po ovom zahtjevu zakazano je za 13. decembar.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar