Ramza je u afektu sjekirom ubila majku: Vještak o zločinu u Kozluku

Popularno

Povezano

U Okružnom sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika, koju optužnica tereti za svirepo ubistvo majke Namke Hokić (83), koje se dogodilo 25. avgusta 2020. godine, u porodičnoj kući u Kozluku. Majku je ubila zadavši joj pet udaraca sjekirom po glavi.

Duševno zaostala

- Marketing -

Na devetom nastavku glavnog pretresa svoje mišljenje, na prijedlog odbrane optužene Ramze Karajčić, dao je sudski vještak, neuropsihijatar Ratko Kovačević, iznijevši u svom nalazu da je optužena “duševno zaostala osoba, čije su psihičke funkcije drugačije u odnosu na druge prosječno inteligentne osobe”.

  • Ona je osoba sa sniženom intelektualnom sposobnošću, s redukovanom pažnjom i njeno razmišljanje je pojmovno siromašno. Njeno ponašanje je situaciono uslovljeno, slabo kontrolisano ili nekontrolisano. Doživjela je maltretiranje od svoje majke, što je iscrpilo njene intelektualne mogućnosti. Reagovala je impulsivno i nekontrolisano. Majka joj je zabranjivala osnovne stvari – struju, vodu. Neposredno prije izvršenja krivičnog djela kod nje se pojavio afekat gnjeva visokog intenziteta zbog osjećaja nanesene velike nepravde prema njoj – istakao je Kovačević.

Sužena svijest

On je pojasnio da afekt bijesa ili gnjeva sužava svijest u jednom pravcu i reducira mogućnost logičkog razmišljanja.

  • Prema mojoj procjeni, bio je to visok afekat gnjeva sa suženjem svijesti, što je dovelo do privremene duševne poremećenosti. Afekat gnjeva bio je pokretač tog impulsivnog i agresivnog ponašanja prema oštećenoj – izjavio je Kovačević i istakao da optužena nije bila sposobna da upravlja svojim postupcima prilikom ubistva.

Slučaj u BiH: Majku ubila sjekirom za koju su se otimale

Tužilac Aleksandar Radan, u unakrsnom ispitivanju, prigovorio je nalazu i izlaganju sudskog vještaka Kovačevića. Tužilac je predložio, a Sud je to i prihvatio, da se izvede dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje vještaka s Neuropsihijatrijske klinike UKC-a Tuzla, piše Avaz.ba.

- Marketing -

Najnovije