15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Ramiz Salkić o mobilizaciji VRS-a: Očigledno je da postoji i vojni plan za podjelu BiH, genocid se opet može desitiSalkić je rekao da svako spominjanje ponovne mobilizacije VRS-a potencijalno otvara mogućnosti ponavljanja genocida.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, reagovao je na današnju izjavu Milorada Dodika povodom Dana VRS-a.

Dodik je danas izjavio da je mobilizacija VRS-a moguća u svakom momentu, zbog čega je izazvao niz reakcija u domaćoj javnosti, a i između ostalih reagovao je i Salkić.

Salkić je rekao da je ovakva Dodikova izjava očigledan pokazatelj da njegov plan secesionističke politike i mirnog razlaza u BiH ima i razrađen vojni dio odnosno vojni plan djelovanja.

On je rekao da svako spominjanje ponovne mobilizacije VRS-a potencijalno otvara mogućnosti ponavljanja genocida.

– Izjava Milorada Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ova izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.

OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati i sankcionisati ovakvo djelovanje. Vojska RS-a je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica u julu 1995. godine.

Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju prije svega visokog predstavnika i zemalja koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u reakciji Ramiza Salkića.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO