Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Otvorimo srca i duše, obnovimo pokidane veze, učvrstimo zajednicu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović uputio je tradicionalnu ramazansku poruku vjernicima islamske vjeroispovijesti, povodom večerašnjeg nastupanja svetog mjeseca muslimana, ramazana, javlja Anadolija.

Kako je istakao, prema takvimu IZBiH, večeras iza akšam-namaza nastupa mjesec ramazan.

“Kada u akšam na našim minaretima ugledamo svjetla kandilja, znak je to da je stigao najdraži gost, mubarek ramazan, mjesec pokajanja i Božijeg oprosta. Mjesec u kome je objavljen Časni Kur’an bez kojeg bi ovaj svijet bio velika i nepregledna pustinja u duhovnom smislu. Otvorimo svoja srca i duše. Neka u njih uđe svjetlost koja samo u njemu obasjava svjetove. Neka ta svjetlost rastopi naslage grubosti i hladnoće u nama, zapali zapretenu žišku vjerovanja i pokornosti, neka zatalasa valove nježnosti i samilosti prema najbližima i najdražima, ali i nevoljnicima i potrebitima”, poručio je Kavazović.

On je naglasio da će mnoge porodice ovaj ramazan provoditi u zajedničkim smještajima, kod svoje rodbine i prijatelja ili u svojim neuslovnim, poplavama i klizištima ugroženim domovima.

Njihov doživljaj ramazana neće biti isti kao kod nas, istakao je Kavazović, dodavši da oni, koji su pošteđeni kušnje gubljenja doma, ne smiju zaboraviti niti zanemariti te, manje sretne ljude.

“Neka se nurom ispuni svaki krajičak ove naše domovine i svih mjesta u kojima živi dobri čovjek. Neka tama i neljudskost izađe iz svakoga, a humanost i solidarnost da zablistaju. Neka nas ramazanska energija osnaži i učvrsti u našim namjerama da činimo i širimo dobro. Postom, namazom, sadakom, zekatom, lijepom riječju i dobročinstvom učvrstimo svoju poniznost pred moći Stvoritelja i predanost slijeđenju Njegovih uputa”, izjavio je Kavazović.

U svojoj poruci, reisu-l-ulema Kavazović je pozvao sve da obnove pokidane rodbinske i prijateljske veze, te da učvrste zajednice.

“Neka snaga našeg posta omekša naša srca i učinimo sve da naša braća iz nevolja koje su ih nedavno pogodile, izađu osnažena, a ne slomljeno. Svima u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane, ramazan šerif mubarek olsun”, rekao je Kavazović.

Možda vam se svidi

Comments are closed.