Rama: Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope

0

Sigurno vjerujem da u grčko-turskom odnosu postoji potencijal za odnos koji će biti koristan i za Evropu. Jer, Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope, a Grčka je ključna zemlja za granice Evrope, rekao je premijer Albanije Edi Rama

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Premijer Albanije Edi Rama smatra kako je Turska ključna zemlja za sigurnost Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Rama je govorio na konferenciji u Atini, koju je uz podršku grčkih vlasti organizirao list ”The Economist”.

Rama je tom prilikom govorio o odnosima između Grčke i Turske, budućnosti Zapadnog Balkana, borbi protiv novog tipa koronavirusa, odnosima između Albanije i Grčke, te evropskoj perspektivi regiona.

Premijer Albanije rekao je kako je njegova zemlja strateški partner s Grčkom i Turskom, ”ali da ne osjeća kako da je Albanija između dvije vatre”.

Govorio je i odnosima Turske i Grčke te ulozi tih odnosa kada je riječ o Evropi.

”Sigurno vjerujem da u grčko-turskom odnosu postoji potencijal za odnos koji će biti koristan i za Evropu. Jer, Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope, a Grčka je ključna zemlja za granice Evrope. Bez sumnje mogu reći da turski predsjednik nije čovjek ili političar protiv Grčke, a prošlost nam je nesumnjivo pokazala da kada postoji volja postoji i rješenje. Dijalog, dijalog, dijalog. Istinski dijalog, bez prepuštanja drugih, bez uplitanja drugih. Ništa nije lagano, ali zasigurno da je moguće da konstruktivni grčko-turski odnosi mogu biti dodatna vrijednost za cijelu Evropu i u potpunosti sam siguran u to”, rekao je Rama.

Osvrnuo se i na perspektivu Zapadnog Balkana te rekao kako nema druge alternative i da je jedina alternativa biti dio Evropske unije (EU).

Govorio je i o sporazumu o pitanju imena koji su postigli Sjeverna Makedonija i Grčka te kazao kako je to historijski čin i lekcija svima.

Osvrnuvši se na otvorena pitanja između Albanije i Grčke, Rama je kazao kako podržava ideju da, kada je pitanje o pomorskim zonama, o rješenju razgovaraju i uz prijateljsku pomoć treće strane ili posredovanju međunarodnih sudova.