RAK GRLIĆA MATERNICE DOLAZI TIHO: Ovih 5 simptoma ukazuju na ovu zloćudnu bolest

0

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može spriječiti.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Krvarenje

Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krv.arenje – tokom ili nakon se*sa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.
Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.
Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

Neprijatnost ili bol tokom se*sa

Bol za vrijeme se*sa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom se*sualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa, posjetite ginekologa.

Neplanirani gubitak kilograma

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )