Rafinerija u Brodu planira uložiti 150 miliona eura u gasnu termoelektranu

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Sporazum o saradnji između Vlade i Rafinerije nafte u Brodu, kojim investitor izražava interes za ulaganje u sektor energetike u Srpskoj, posebno prirodnog gasa, odnosno namjeru da gradi gasnu termoelektranu.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Na današnjoj sjednici doneseno je Rješenje o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i kompanije Rafinerija nafte Brod, koja je zaključivanje ovog sporazuma inicirala u Ministarstvu energetike i rudarstva.

 

Predloženim sporazumom investitor izražava interes za ulaganje u sektor energetike u Republici Srpskoj, posebno u sektoru prirodnog gasa, a Vlada izražava spremnost na saradnju radi realizacije namjera konstatovanih u sporazumu, naročito imajući u vidu višegodišnje iskustvo investitora u oblasti prerade nafte.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Namjera ovog privrednog subjekta je da izgradi gasnu termoelektranu za proizvodnju električne energije, tehnološke i grijne pare kao i niskotemperaturne toplote, instalisane snage 100 megavata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

 

Ukoliko studija ekonomske opravdanosti pokaže tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost, investitor će podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije.

 

Vlada je, s druge strane, saglasna da će po zahtjevu investitora provesti sve neophodne aktivnosti s ciljem dodjele koncesije u skladu sa važećim propisima.

 

Prema navodima iz inicijative, očekivana ukupna visina kapitalnih troškova procjenjuje se na 150 miliona eura, piše Akta.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Ako imate iphone: Ios 16.2 donosi nekoliko noviteta, a ovo je jedan od najvećih

Trenutna treća beta iOS-a 16.2 konačno daje mogućnost potpuno...

Gdje je nestala praznična čarolija: “Sjedi kući i uživaj za svojim stolom”

Kako će bosanskohercegovački građani dočekati praznike i šta sebi...

Ne ponovilo se: Zagorjela zadnja strana tave je prošlost ako je očistite na ovaj način

Domaćice znaju koliko je teško očistiti i oprati tavu,...