14 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Radoznalošću i znatiželjom održavajte zdravlje svog mozga


Nove aktivnosti i iskustva održavaju naš mozak fleksibilnim i povećavaju sposobnost naših neurona da šalju i primaju informacije.

Društvena interakcija i kognitivne vježbe su odlične za promociju zdravlja mozga, ali i vježbe radoznalosti. Danas dijelimo četiri vježbe koje promovišu zdravlje mozga kako starimo, prenosi ddl.rs.

Aktivirajte svog unutrašnjeg kritičara

Čitanje knjiga i gledanje filmova pomažu u stimulisanju našeg mozga, ali idite korak dalje kritičkom procjenom sadržaja koji konzumirate.

Knjige ili filmski klubovi su sjajan način da se ova praksa uključi, ali čak možete i sami da zabilježite nekoliko bilješki kako biste pomogli u obradi onoga što ste upravo gledali ili pročitali.

Angažujte svoju djecu

Ako imate djecu ili unuke, zajedno sarađujte na promociji zdravlja mozga tako što ćete se uključiti u živu raspravu za trpezom, ili ih pitati šta bi predložili kao rješenje nekog složenog globalnog problema.

Na ovaj način svi zajedno učite i vježbate mozak.

Mislite kao novinar

Novinari svakodnevno kopaju i kritički razmišljaju. Usmjerite ovu praksu ulaganjem vremena za učenje o lokalnom pitanju ili složenoj temi. Istražite i istegnite mozak dok ne steknete stručnost.

Promjenite perspektivu

Slušanje različitih perspektiva i razmišljanja jedan je od najboljih načina da mozak održavate aktivnim i postanete empatičniji.

Uključite se u diskusiju sa prijateljem koji dijeli drugačije mišljenje o nekoj temi ili čak samo pročitajte članak ili pogledajte dokumentarni film na spornu temu.

Ovo će vam takođe pomoći da učvrstite lična mišljenja o nijansiranim temama.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO