Radončić: Ulazak u Vijeće ministara nije nešto što me lično impresionira

Da bi zakoni, strategije i preporuke na nivou Bosne i Hercegovine imali entitetsku prohodnost, veoma je važno da imamo uspješnu saradnju sa Republikom Srpskom. SNSD je u tom smislu nezaobilazan faktor sa kojim svi treba da rade. Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” lider SBB-a BiH, Fahrudin Radončić.

Na kojim potezima ćete insistirati nakon ulaska u vlast, ozvaničenog potpisivanjem koalicije sa SDA?

– Naši prvi potezi su već očigledni. To je stabilizacija federalne vlasti i deblokiranje parlamenta. DF je ucjenjivao svog koalicionog partnera SDA i te ucjene su počeli da plaćaju građani. Sada je blokada otklonjena i nova parlamentarna većina treba da dobije odraz u izvršnoj vlasti.

Kako komentarišete stav SDS-a da nema potrebe za promjenama u Savjetu ministara i da SBB nije partner za njih?

– U politici se uvijek kažu riječi koje bi čovjek nekad kasnije rado zaboravio i progutao. Kao ministar sigurnosti imao sam sjajnu saradnju sa Mirkom Šarovićem u Vijeću ministara BiH. Odnosi SBB-a i SDS-a su vrlo korektni. Moji personalni odnosi sa njihovim poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH su izuzetno korektni. Korektni su odnosi i sa Mladenom Bosićem i ne očekujem da u tom smislu treba razmišljati o ozbiljnim problemima. Takođe mi nemamo ambicije da sjednemo u neku od ministarskih fotelja u savjetu ministara koju trenutno zauzima kadar SDS-a, čiji rad ocjenjujemo vrlo pozitivno.

Nakon potpisivanja sporazuma sa SDA rekli ste da niste trojanski konj koji će ulaskom u tu koaliciju činiti sve da SNSD uđe u vlast na nivou BiH?

– SNSD je u Parlamentu BiH glasao za moju smjenu kada sam bio ministar sogurnosti BiH. SBB nema nikakvih obaveza prema SNSD-u i mislim da su tu vrstu dezinformacija plasirali oni koji su htjeli da budu u vlasti i da istovremeno budu opozicija, odnosno, da budu moralni čuvari političkog života u BiH. SBB nema nikakve ambicije da nekoga uvodi ili izbacuje iz vlasti. Mi smo u vladajuću koaliciju ušli na poziv SDA prvenstveno, jer su oni kičma vlasti i imaju najviše poslanika i delegata na federalnom i na nivou BiH.

Hoćete li sarađivati sa SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom?

– Još nisam ni na kakvoj izvršnoj funkciji, ali obaveza svakog političara je da razgovara sa svima, da ne bude sujetan i da se ne sveti. Komunikacija sa SNSD-om je veoma bitna, jer ta stranka tvori entitetsku vladu. Da bi zakoni, strategije i preporuke na nivou BiH imali entitetsku prohodnost, veoma je važno imamo uspješnu saradnju premijera Fadila Novalića i Željke Cvijanović i svih resornih minstarstava. SNSD je u tom smislu nezaobilazan faktor sa kojim svi treba da rade. Dodik i ja se možemo svađati i ne slagati, ali to je dio naših političkih života.

Kada ćete predložiti ministre u Vladi FBiH za pozicije na kojima je bio kadar DF-a?

– Taj zajednički korak učinićemo naredne sedmice, da bismo stabilizovali federalnu vladu i parlamentarnu većinu. Već smo imali ozbiljne razgovore i to je tehničko pitanje koje ćemo vrlo brzo završiti u parlamentu.

Koga ćete predložiti za ministre?

– Vrlo rado bih otkrio imena, i nema tu nikakvih mistifikacija, ali imam džentlmenski dogovor sa Bakirom Izetbegovićem da zajednički pogledamo ta imena. Kada ih pogledamo brzo će biti saopštena, mislim iduće sedmice.

Da li ćete vi biti na nekoj od pozicija u vlasti?

– Da budem iskren, najviše mi godi da budem predsjednik stranke. Ulazak u Vijeće ministara nije nešto što me lično impresionira ili zanima. Ako procjenimo da Vijeću ministara treba neki dodatni motor da radi brže i energičnije i da u njemu sjedi neki od predsjednika jakih stranaka, o tome možemo razgovarati. Mislim da je za sada priča o toj temi preuranjena.

Kada će biti održan sastanak SBB-a, HDZ,a SDA i stranaka Saveza za promjene?

– To zaista ne znam. To treba organizovati SDA, kao kičma vlasti na svim nivoima, jer imaju najviše poslanika i delegata. Kada organizuju, ja ću se rado odazvati i nema razloga da se ne okupimo i ne razgovaramo.
Volio bih da i u srpskom korpusu dođe do spuštanja lopte

Kako komentarišete sukobe u srpskom korpusu?

– Mi smo unutar bošnjačkog političkog korpusa našli kapacitet i Bakir Izetbegović i ja saniramo neke stvari u najboljem interesu ove zemlje, jer znamo šta nas čeka u ekonomskom i drugom smislu. Volio bih da i u srpskom korpusu dođe do, sportski rečeno, spuštanja lopte uz puno razumijevanje ogromnih političkih razlika koje postoje između SNSD-a i SDS-a. (Avaz.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar