Radnicima bi trebalo osigurati slobodnu nedjelju i naknade za rad vikendom

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović smatra kako bi i u BiH trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevnog radne sedmice ali je istodobno i skeptičan jer, kako kaže, nije prošla ni inicijativa zastupnika kojom bi se radniku s dosadašnjih 24 sata povećao sedmični odmor na 36 sati.

  • Svakako da bi trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevne radne sedmice. Pokazalo se na primjeru nekoliko razvijenih zemalja Zapadne Europe da takav sistem rada ima pozitivne efekte i na poslodavce i na radnike. No, realno govoreći, mislim da smo mi u Bosni i Hercegovini daleko od uvođenja takvog modela rada – kazao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović za FENU.

Inicijativa na pravo radnika na sedmični odmor

- Marketing -

Predsjednik SSSBiH je podsjetio kako je prošle godine odbijena inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, uključujući i izmjenu člana 46., koji definira pravo radnika na sedmični odmor.

Tom izmjenom bi se s dosadašnjih 24 sata sedmični odmor povećao na 36 sati sedmično. Također, u tih 36 sati odmora u određenim djelatnostima, u koje spada i trgovačka, obavezno bi se uključila i nedjelja.

  • Ne trebamo izgubiti iz vida i činjenicu da su neke od najrazvijenih zemalja u Europi odavno uvele takvu vrstu zabrane i da to nije imalo negativne posljedice na njihovu ekonomiju – podvukao je Šatorović.

Kao primjer naveo je Njemačku i naglasio kako je malo vjerojatno da ona nije napravila sve moguće analize eventualnih posljedica uvođenja zabrane rada nedjeljom u trgovačkom sektoru prije nego je donijela takvu odluku.

Nema jedinstvenog rješenja po pitanju zabrane rada nedjeljom

Predsjednik SSSBiH je napomenuo kako na razini naše države ne postoji jedinstveno rješenje glede zabrane rada nedjeljom s obzirom na to da je radno zakonodavstvo na entitetskoj razini.

  • Činjenica je da se pitanje zabrane rada nedjeljom najviše veže za radnike i radnice u trgovinama, ali ne trebamo zaboraviti da postoje i druge oblasti u kojima bi se trebalo radnicima osigurati da imaju slobodnu nedjelju – kazao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku potpuna zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi je u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku i Sanskom Mostu.

Isplate naknada za rad vikendom poslodavci ne poštuju

Govoreći pak o poštivanju zakona i ugovora u dijelu isplate naknada za rad vikendom i/ili praznicima, tu još uvijek, podvlači Šatorović, postoje brojni slučajevi da poslodavci to ne poštuju.

Ističe kako radnici u BiH nerijetko rade mnogo više sati nego što bi prema zakonu smjeli, a nemaju slobodne dane ili ih se čak tjera da ‘narade slobodne dane’.

  • Nažalost, uprave za inspekcijske poslove nemaju dovoljan kapacitet da u potpunosti zaštite radnička prava, a prije svega u pogledu prekovremenih sati. To je dodatno otežano izmjenama Zakona kojim se Federalnoj inspekciji rada oduzela nadležnost kontrole kršenja Zakona o radu na terenu – navodi Šatorović.

Balkanac opisao radni dan u njemačkoj fabrici: Ako dođeš na posao u 5:50, a radiš od 06:00 kasno je

Neadekvatno plaćeni prekovremeni sati

Pored velikog broja odrađenih prekovremenih sati, dodaje on, dodatni problem predstavljaju neadekvatno plaćeni prekovremeni sati.

  • Zato jedan od naših zahtjeva (sindikata), između ostalog, ostaje i jačanje inspekcijskih organa i davanje većih ingerencija inspektorima na terenu – naveo je predsjednik SSSBiH.

Napominje i to, da se veliki broj radnika odlučuje šutjeti jer se boje da ne izgube posao.

  • S obzirom na to da kod mnogih radnika postoji bojazan od gubitka posla ukoliko prijave bilo kakva kršenja njihovih prava, veliki broj se odlučuje da šuti. Zato je vrlo teško doći do egzaktnih podataka, ali ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da još uvijek imamo mnogo poslodavaca koji, nažalost, radnicima ne plaćaju rad vikendom i/ili praznicima – zaključuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.
- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano