30.7 C
Kakanj
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Radnici ŽGP-a prijete blokadama i štrajkom glađu: Autocesta se gradi, a plaća nema

Radnici zeničkog ŽGP-a jučer su od 9 do 11 sati održali dvosatni štrajk upozorenja. Zaustavili su operativu na kamenolomu Široke stijene, gdje se eksploatiše kamen za gradnju autoceste.

Prema riječima Zlatka Miloševića, predsjednika Sindikata ŽGP-a Zenica, čini se nevjerovatnim da u vrijeme gradnje autoceste kroz Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, gdje se koristi isključivo ovaj materijal, kapital preduzeća sa 2,5 miliona maraka padne na 11.000 KM, da preduzeće posluje sa gubitkom, da radnici ne dobijaju plaću, a doprinosi prema državi ne izmiruju od marta 2012. godine. Radnici, kako je naglasio, ne vjeruju u te podatke.

Proteklih dana radnici su imali neuspješne pregovore sa Edinom Terzićem, kantonalnim ministrom za prostorno uređenje, saobraćaj, komunikacije i zaštitu okoline i Kemalom Hasanovićem, v.d. direktorom preduzeća.

Ogorčeni radnici zaprijetili su generalnim štrajkom, blokadama ulaza u preduzeće, pa čak i štrajkom glađu ukoliko se narednih dana ne počnu rješavati njihovi zahtjevi, posebno u vezi sa isplatom zaostalih plaća. Također je najavljeno podnošenje prijava Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu ZDK-a protiv uprave preduzeća i većinskog vlasnika Jata grupe, te Vlade ZDK-a koja je vlasnik oko 30 posto kapitala i to zbog nelegalnih i po ŽGP štetnih ugovora o poslovnoj saradnji sa Jata grupom kojim se sav prihod, odnosno fakture knjiže na Jata grupu, a svi troškovi proizvodnje kamena i asfalta idu ŽGP-u koji zbog toga ima milionske gubitke.

Oslobođenje

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO